Euro kvůli Řecku a Španělsku dále klesá

21.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. května (ČTK) - Evropská měna zahájila nový týden poklesem vůči dolaru. Euro tlačí dolů přetrvávající obavy o vývoj v Řecku a ve Španělsku. Analytici však upozorňují, že díky spekulativním sázkám a změnám pozic investorů by mohlo euro krátkou dobu posilovat.

Kolem 18:00 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,2770 USD. Kurz eura k jenu činil 100,96 JPY a ve srovnání s pátečním závěrem zůstal téměř beze změny. Dolar vůči jenu stoupl o 0,3 procenta na 79,30 JPY.

Euro klesalo v šesti ze sedmi posledních seancí. Od počátku tohoto měsíce ztratilo čtyři procenta. Dluhová krize v eurozóně se stupňuje od parlamentních voleb v Řecku na počátku května, které skončily patem a objevily se spekulace, zda země nadále zůstane členem eurozóny. V poslední době náladu ovlivňují i obavy o zdraví španělského bankovního sektoru.

Představitelé skupiny osmi předních ekonomik světa G8 o víkendu podpořili myšlenku, že by Řecko mělo zůstat v eurozóně. Zdůraznili však také nutnost podpory růstu a vzniku nových pracovních míst, což znamená méně úsporných opatření, které stáhly některé ekonomik eurozóny do recese. Euro však tento komentář příliš nepodpořil, protože pro investory obsahoval málo detailů a považují ho spíše za plané fráze. Větší zaměření na růst by znamenalo širší zapojení Evropská centrální banky, která by musela přijít s dalšími stimulačními opatřeními, a slabší euro.

Trhy se nyní soustředí na summit Evropské unie a další kroky na podporu systému, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK