Lídři EU budou hledat cesty, jak nastartovat evropskou ekonomiku

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. května (zpravodaj ČTK) - V Bruselu se dnes navečer setkají šéfové států a vlád zemí Evropské unie. Na neformální večeři se budou snažit najít cesty, jak v Evropě sužované krizí nastartovat hospodářský růst.

Dnešní jednání unijní prezident Herman Van Rompuy svolal ve snaze připravit plánovaný formální summit "sedmadvacítky", který se uskuteční na konci června. Tato vrcholná schůzka se koná krátce po nových řeckých volbách. Ty bude s napětím sledovat i zbytek Evropy, neboť v poslední době se opět začalo spekulovat o možném odchodu Atén z eurozóny. Je tak otázkou, zda a případně nakolik se dnes evropští lídři budou bavit právě i o situaci v Řecku.

Summit se navíc koná v době, kdy panují obavy ohledně Španělska. Jeho ekonomice se nedaří, země má nejvyšší nezaměstnanost v EU blížící se 25 procentům a navíc se do vážných potíží dostal i tamní bankovní systém. To vedlo k rozšíření obav, aby se tato čtvrtá největší ekonomika eurozóny nestala další zemí, která bude muset partnery požádat o finanční pomoc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK