Moody's vrátila rating automobilky Ford na investiční stupeň

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 23. května (ČTK) - Ratingová agentura Moody's Investors Service po sedmi letech vrátila hodnocení úvěrové spolehlivosti americké automobilky Ford Motor na investiční stupeň. Rating Fordu se nově zvýšil na stupeň Baa3 z předchozích Ba2. Své rozhodnutí odůvodnila agentura posílením Fordu v Severní Americe a očekáváním, že i nadále bude automobilka schopna správně hospodařit se svými penězi. Moody's je druhou agenturou po Fitch Ratings, která zvýšila Fordu rating na investiční stupeň.

Zlepšení ratingu znamená, že veškerý majetek Fordu, včetně továren a loga ve tvaru modrého oválu, je zpátky v rukách firmy a nebude již sloužit jako zajištění dluhu. Ford použil majetek jako bankovní záruku v roce 2006, aby získal úvěr 23,5 miliardy USD (469,4 miliardy Kč), díky kterému se vyhnul bankrotu. Aby získal Ford majetek zpět, potřeboval investiční rating od dvou ratingových společností. Agentura Standard & Poor's dosud rating Fordu nezvýšila a v březnu uvedla, že podobný krok zatím neplánuje.

"Hlavním faktorem při našem rozhodování o investičním ratingu pro Ford bylo, zda je, nebo není společnost schopná udržet si svůj silný výkon," uvedl viceprezident Moody's Bruce Clark. "Dospěli jsme k závěru, že zlepšení, kterého Ford dosáhl, bude pravděpodobně trvalé." Agentura dodala, že věří, že Ford si dokáže udržet investiční stupeň i při poklesu v Evropě. Firma má nyní v hotovosti 20 miliard USD a je ukázněná při snižování nákladů, kontrole výroby a snižování výdajů za pobídky, dodala Moody's.

Ford přišel o investiční rating v roce 2005, kdy zaznamenal miliardové ztráty kvůli propadu zájmu o sportovně-užitkové vozy. Firma se rozhodla riskovat, že přijde o své logo, a vzala si obrovský restrukturalizační úvěr. Díky tomu se na rozdíl od konkurenčních automobilek General Motors a Chrysler Group vyhnula bankrotové ochraně a mohla přepracovat svoji nabídku vozů.

Zvýšení ratingu na investiční stupeň podpoří plán oživení. Firmy s investičním stupněm platí nižší úroky z dluhu, protože jsou považované za méně náchylné k bankrotu. Pro Ford bude snazší si půjčit na projekty, jako jsou nové závody v Asii.

Ford měl na konci prvního čtvrtletí dluh 13,7 miliardy USD a očekává se, že do roku 2015 ho sníží na deset miliard USD. V březnu automobilka obnovila vyplácení dividend, poprvé od září 2006, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK