Na Vysočině začalo zdržovat dopravu kolem 300 traktorů a strojů

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 23. května (ČTK) - Na Vysočině začalo zdržovat dopravu podle prvních odhadů kolem 300 traktorů a jiných zemědělských strojů s transparenty. Řidiči na ně narazí na skoro třech desítkách frekventovaných úseků silnic převážně I. třídy. Republiková protestní jízda kvůli chystanému zrušení daňových úlev u nafty a zavedení spotřební daně na víno má v tomto tradičně zemědělském kraji zřejmě největší podporu. Protest začal v 09:00 a potrvá dvě hodiny.

"Doufám, že to lidé pochopí. Akce je pro dobro všech, nejen zemědělců," řekl před výjezdem Štefan Jindrýsek z Měšína, který jezdí traktorem na dálničním přivaděči u Jihlavy.

Techniku na silnice poslaly desítky zemědělských podniků ve všech pěti okresech kraje. Na transparentech se objevují hesla Zelená nafta - české potraviny pro vás nebo Venkov bez zemědělců - republika bez českých potravin. Zástupci Agrární komory a Zemědělského svazu uvádějí, že protest masově podpořily velké i menší podniky a třeba na Žďársku i někteří soukromí zemědělci.

Policie očekává největší problémy na nejzatíženějších tazích, hlavně na přivaděči k dálnici D1 u Jihlavy a ve směru z Jihlavy na Velký Beranov, kde je teď hustší doprava kvůli opravám dálničního mostu. "Posílili jsme výkon služby a uvidíme, jak se to vyvine," doplnila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Záměr vlády škrtnout vratku 60 procent spotřební daně u nafty spotřebované při práci na polích vadí Václavu Valovi, který je předsedou havlíčkobrodské agrární komory a agronomem družstva Kámen. Farmáři v okolních zemích, vyjma Slovenska, podle něj tuto výhodu mají. Českým zemědělcům by se tak podle něj snížila schopnost čelit dovozu potravin. "Vyrábíme čím dál míň a tohle je další hřebíček, který nás vede k dalšímu snižování," řekl.

Farmář František Němec z Netína na Žďársku dnes s technikou na silnice nevyjel, protože s formou protestů nesouhlasí. Ale zelená nafta by se ani podle něj rušit neměla. "V Čechách se nedělá nic, aby zemědělství fungovalo, tady se jen škrtá," konstatoval. Protestující zemědělce podpořil hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (nezávislý za ČSSD). "Radost z toho nemáme, ale chápeme je," řekl.

Zrušení zelené nafty je součástí kabinetem schváleného balíku úsporných opatření. Po zrušení zelené nafty by zemědělci v tuzemsku ročně přišli asi o 1,8 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK