Zemědělci ve Zlínském kraji vyjeli kvůli zelené naftě na silnice

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 23. května (ČTK) - Zemědělci ve Zlínském kraji vyjeli dnes na hlavní silniční tahy protestovat proti zemědělské politice vlády s několika desítkami strojů, zejména traktorů. Omezovat a zpomalovat dopravu budou zhruba do 11:00. Na Vsetínsku protest začal už v 07:00 a skončil kolem 09:00, na Kroměřížsku se omezil pouze na Kroměříž. Největší účast tak ve Zlínském kraji hlásí zemědělci z Uherskohradišťska. Zemědělcům se nelíbí chystané zrušení daňových úlev u nafty a zavedení spotřební daně na víno.

Na Vsetínsku vyjelo 19 zemědělských souprav místo na pole na asfaltové vozovky již v 07:00. "Vyrazili jsme na v této době exponované trasy. Dopravu jsme neblokovali, pouze zpomalovali. Zatím nemám informace o nějakých krizových situacích," řekl ČTK ředitel vsetínské okresní i krajské agrární komory Josef Radílek. Čas protestu prý na Valašsku posunuli dopředu proto, že zemědělci se dopoledne chtějí věnovat své práci. "Po deváté vyrazíme na senáže," přiblížil Radílek.

Podobu ohlášeného protestu upravili také na Uherskohradišťsku, kde na silnice vyrazilo 46 traktorů. Zemědělci s ohledem na nynější opravy vozovek projedou například v Uherském Hradišti jen od místní části Jarošov po kruhový objezd u zimního stadionu a také se vyhnou již tak frekventovaným objízdným trasám, kterými projíždějí automobily kvůli opravě a celkové uzávěře silnice I/55 z Kunovic po hranice s Hodonínskem.

"Nechceme působit potíže tam, kde je doprava již tak dost komplikovaná, proto jsme trasy upravili. Chceme jen upozornit na chystané změny, které jsou neúnosné," řekla ČTK ředitelka uherskohradišťské okresní agrární komory Karla Malinová. Akce se účastní také až tři desítky strojů z 15 zemědělských podniků na Zlínsku. Zpomalují dopravu mezi Zádveřicemi a Luhačovicemi, Fryštákem a Holešovem.

Zřejmě nejmírnější podobu budou mít ve Zlínském kraji protesty na Kroměřížsku. Asi 30 traktorů dorazí na tamní Velké náměstí. Po projevech a informování veřejnosti asi v 10:00 projedou městem, a poté se rozjedou domů. Zemědělci budou lidem také rozdávat letáky, kde je upozorní na to, že chystané zrušení zelené nafty by způsobilo nárůst cen potravin.

Nyní mají čeští farmáři nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované na polích. Po zrušení zelené nafty by ročně přišli zhruba o 1,8 miliardy Kč. Záměr je součástí vládou schváleného balíku úsporných opatření. Agrárníci chtějí rozhodnutí zvrátit. V případě neúspěchu prvního se proto chystají protesty stupňovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK