Japonské akcie kvůli vývozcům nejníže za 4 měsíce, euro kleslo

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. května (ČTK) - Japonské akcie dnes uzavřely na nejnižší hodnotě za čtyři měsíce. Důvodem byl propad vývozců po dalším růstu jenu a obavy, že představitelé zemí eurozóny nebudou na dnešním summitu schopni se dohodnout na nových krocích pro boj s prohlubující se dluhovou krizí v regionu. Index Nikkei klesl o 172,69 bodu, tedy dvě procenta, na 8556,60 bodu.

Investory zklamala i japonská centrální banka, která nepotvrdila, že by se chystala k dalšímu zmírnění měnové politiky a místo toho uvedla, že bude uskutečňovat vhodnou měnovou politiku. Zpráva pomohla k růstu jenu vůči dolaru.

Mezi ztrátové tituly se zařadily firmy Canon, Nikon a výrobce průmyslových robotů Fanuc. Automobilky Nissan Motor, Honda Motor a Toyota Motor nejprve posilovaly, po skončení zasedání japonské centrální banky však své zisky smazaly a skončily se ztrátou. Posílila pouze Mazda Motor o 0,9 procent díky spekulacím, že jedná o spojení s italským Fiatem.

Dolar v Asii posiloval a vůči koši měn stoupl nejvýše za 20 měsíců. Zájem o dolar jako bezpečnou investici zvyšují obavy, že Řecko opustí eurozónu. Americká měna však klesla vůči jenu v reakci na zprávu, že japonská centrální banka ponechala svoji měnovou politiku beze změny. Snížení ratingu Japonska agenturou Fitch nebude mít podle obchodníků na trhy dlouhodobější dopad, protože japonský dluh je financován převážně domácími investory.

Trhy nyní budou sledovat dnešní neformální summit lídrů EU, na kterém se zřejmě bude Francie snažit prosadit myšlenku společných dluhopisů pro celou eurozónu. Proti tomu se však staví Německo, které podporuje úsporná opatření.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,2670 USD, když během dne se propadlo až na 1,2643 USD. Dolar k jenu klesl o 0,4 procenta na 79,62 JPY. Vůči koši šesti hlavních měn však dolar stoupl až na 81,830 bodu, nejvýše od září 2010, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK