Na Hané dnes protestují desítky zemědělců kvůli zelené naftě

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 23. května (ČTK) - Kvůli vládou plánovanému zrušení daňových úlev u nafty a zavedení spotřební daně z vína dnes protestují na Hané desítky zemědělců. Do ulic měst a na některé silnice vyjeli se zemědělskou technikou. Jejich cílem ale není dopravu blokovat, jízdou chtějí upozornit na problémy českého zemědělství. Po zrušení zelené nafty by tuzemští zemědělci přišli zhruba o 1,8 miliardy korun ročně.

Celostátní protest, který by měl skončit v 11:00, podpořili například pěstitelé z Olomoucka. V 09:00 vyrazilo od hlavního vlakového nádraží na jízdu částí krajského města 19 traktorů z okolních zemědělských podniků. Konvoj zemědělské techniky vyzdobené českými vlajkami a letáky vede ozvučené vozidlo, které informuje o problémech tuzemských pěstitelů.

Do ulic Olomouce vyjeli mimo jiné zemědělci ze společnosti ZD Bohuňovice. "Můj názor na podobné akce je sice spíše negativní, musíme se ale ozvat. Rozhodnutí vlády ohledně zelené nafty a vína nás poškozuje, nezvýhodňuje nás v celé EU," uvedl jednatel společnosti Miroslav Hampl.

Podle ředitele olomoucké okresní Agrární komory Miloše Porče zemědělci zvolili trasu své jízdy záměrně širokými ulicemi města tak, aby v nich neblokovali provoz, zároveň ale kolemjdoucí upozornili na dopady zrušení zelené nafty.

K protestu se připojili i zemědělci z jiných okresů Olomouckého kraje. Také oni nechtějí při jízdě blokovat zemědělskou technikou dopravu.

Zrušení takzvané zelené nafty je součástí vládního balíku úsporných opatření, která mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek státního rozpočtu pod třemi procenty HDP. Nyní mají čeští farmáři nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK