V Plzeňském kraji zemědělci brzdí dopravu v pěti okresech

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Klatovy 23. května (ČTK) - Hlavní tahy pěti okresů Plzeňského kraje brzdí dnes od 09:10 do 11:00 kolony traktorů. Téměř 150 zemědělských strojů, hlavně traktorů, vyrazilo na protest proti plánovanému rušení takzvané zelené nafty a zavedení spotřební daně z vína, zjistila ČTK.

Nejsilnější je protest na Domažlicku, kde vyjelo 50 traktorů a zemědělských strojů hlavně na hraniční přechody a po silnicích na Klatovy a Plzeň. V okrese Plzeň-sever mají řidiči dopravní problémy na silnici I. třídy z Kralovic na Plasy, kde omezilo provoz zhruba 35 vozidel protestujících zemědělců. Na Rokycansku pojede téměř 20 traktorů po staré pražské silnici z Kařezu do Ejpovic. Tachovsko se k protestům nepřipojilo, protože je farmářů v regionu málo a roztroušených, v ostatních třech okresech jsou protestní jízdy na více silnicích.

Na Klatovsku vyjede v 10:00 dvacítka traktorů z vrchu Bukovec na Klatovy, tedy na silnici z Horažďovic do Klatov. Dojedou do centra a část jich pojede dále na Plzeň, ale jen do devět kilometrů vzdáleného Dehtína. Sedm strojů vyjelo v 09:00 na sraz od bývalého klatovského pivovaru. Traktory s valníky i bez nich jsou ozdobeny českými vlaječkami a nápisy "Chceme zachovat zdravé a kvalitní české potraviny".

Stroje jedou pětadvacetikilometrovou rychlostí a vozidla je předjíždějí i na plné čáře, velká kolona se zatím netvoří, čekají jen kamiony. Policisté se zatím na místě nepohybují. "Protestů už bylo hodně, zatím moc nepomáhají. Ale musíme se stále ozývat, abychom měli stejné podmínky jako v EU a byli konkurenceschopní," řekl traktorista firmy VOD Velký Bor Karel Slavík.

"Traktory hlavní tahy neblokují, ale pomalou jízdou upozorňují veřejnost na problémy farmářů. Poté, co farmáři v regionu zaorali hodně ploch kvůli holomrazům, má přijít další rána, řekla ředitelka Agrární komory Klatovy Jiřina Jandová.

V agrárním Plzni-jihu naplánovali čtyři trasy menších kolon s jednotkami vozů, v okolí Nepomuku, Přeštice-Lužany, Nezvěstice-Míšov a Chotěšov-Holýšov.

Zrušení vratky části spotřební daně z nafty způsobí podle Jandové jedné střední zemědělské firmě ztrátu přes jeden milion korun. Čeští zemědělci přestávají být konkurenceschopní, řekla a dodala, že jí zásahy vlády připadají jako likvidace zemědělství.

"Většina podniků z okresu dodává mléko a obilí do Německa, kde zelenou naftu mají. Jejich další konkurenční výhodou jsou sociální podpora státu a národní dotace," řekl domažlický šéf komory Ludvík Jírovec.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK