Do centra Mostu vyrazilo na protest asi 15 zemědělských strojů

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Most 23. května (ČTK) - Kolona asi 15 zemědělských strojů včetně kombajnu dnes vyrazila krátce před 9:30 do centra Mostu na protest proti vládou chystanému zrušení daňových úlev u nafty a zavedení spotřební daně na víno. Zemědělci pomalou jízdou protestují také na většině hlavních tahů v Ústeckém kraji. Na silnice podle ředitele Krajské agrární komory Ústeckého kraje Františka Loudáta dnes vyjede kolem 220 traktorů.

V Mostě se kolona shromáždila u kruhového objezdu ve Vtelně, a poté s džípem v čele a s policejním doprovodem velmi pomalu vyjela na třídu Budovatelů, která prochází přes centrum města. Kolonu museli už na shromaždišti řidiči objíždět po chodníku, ve městě takové množství strojů prakticky není možné předjet. Na kruhovém objezdu na konci ulice budovatelů se kolona otočí a pojede zpět do Vtelna.

Most je jediné město v kraji, na které se zemědělci zaměřili přímo. "Lidem ve městech na našich problémech většinou nezáleží, hlavně že jsou potraviny levné. A v Mostě jich žije přes 60.000," vysvětlil Loudát. Na jednom z valníků, který traktor táhne Mostem, proto visí nápis "Bez nafty zelené potraviny zdražené. Děkujeme veřejnosti za pochopení".

Zemědělci z Lounska se zaměřili především na hlavní tahy, vyjeli na silnice spojující Chomutov a Karlovy Vary s Prahou a také na silnici z Loun do Mostu a z Plzně do Žatce. Na Litoměřicku protestují v okolí Terezína a Lovosic a na silnici spojující Lovosice s Mostem. Pomalu jedoucí traktory potkají řidiči také mezi Ústím nad Labem a Děčínem nebo v okolí Rumburku a Varnsdorfu.

Nesouhlas s plánovaným rušením vratky spotřební daně na naftu zemědělci z Ústeckého kraje vyjádřili už minulý týden po setkání ve Stadicích, symbolicky u pomníku Přemysla Oráče. Jeho účastníci podepsali otevřený dopis premiéru Petru Nečasovi (ODS) a ministrům financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) a zemědělství Petru Bendlovi (ODS). "Dobře zvažte svoje další škrty, které poškodí české zemědělství a povedou k likvidaci zemědělských farem," vzkázali zemědělci politikům.

Po zrušení takzvané zelené nafty, které kvůli úsporám v rozpočtu plánuje vláda, by zemědělci platili téměř o 11 korun za litr více, a ročně by tak přišli zhruba o 1,8 miliardy korun. Nyní mají nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK