Investoři podali žaloby kvůli primární nabídce Facebooku

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. května (ČTK) - Burzovního operátora Nasdaq OMX Group Inc. žaluje investor, který obviňuje firmu z nedbalosti při manipulaci s objednávkami na akcie společnosti Facebook po primární nabídce akcií, kterou prý Nasdaq způsobil škody investorům. Kromě toho byla podána také občanská žaloba proti Facebooku, jeho zakladatelovi Marku Zuckerbergovi a firmě Morgan Stanley kvůli údajnému porušení zákona o cenných papírech. Informovala o tom agentura Reuters.

Investor Philip Goldberg podal v noci na dnešek žalobu jménem všech investorů, kteří přišli o peníze, protože Nasdaq opozdil či špatně zorganizoval jejich objednávky na nákup a prodej akcií Facebooku nebo zrušení objednávky na akcie 18. května, tedy v den, kdy sociální síť vstoupila na burzu. Technická závada zpozdila debut Facebooku na burze o téměř půl hodiny a opozdila potvrzení objednávek.

Generální ředitel Nasdaqu Robert Greifeld řekl investorům, že firma udělala chyby při vstupu Facebooku na burzu. Upozornil, že první den obchodování bylo zpracováno více než 570 milionů akcií.

Právní společnost Glancy Binkow & Goldberg pak oznámila, že investor Darryl Lazar podal návrh na hromadnou žalobu investorů v Kalifornii s obviněním, že registrace Facebooku a informace o výhledu firmy byly špatné. Agentura Reuters v pondělí informovala, že hlavní manažer primární nabídky akcií Facebooku, firma Morgan Stanley, těstě před vstupem sociální sítě na burzu zhoršila její výhled vývoje příjmů a informovala o tom pouze vybrané klienty. Informace se tak nemusela ještě před vstupem na burzu dostat k mnoha klientům.

Zástupci Facebooku a Morgan Stanley nebyli k zastižení, aby se k žalobě vyjádřili, uvedla agentura Reuters.

Akcie Facebooku po pátečním vstupu na burzu v pondělí i v úterý klesly. Třetí den obchodování uzavřely na 31 USD, což je více než 18 procent pod cenou stanovenou pro primární nabídku, která činila 38 dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK