C&W: Evropské realitní investice ve čtvrtletí klesly o 31 pct

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Investice do podnikatelských nemovitostí v Evropě klesly v prvním čtvrtletí ve srovnání s předcházejícím obdobím o 31 procent na 25 miliard eur, tedy asi na 634 miliard korun. Oznámila to dnes realitní poradenská společnost Cushman & Wakefield. Česko patří evropské země s největším poklesem realitních obchodů.

"Na začátku roku bývají investoři obvykle méně aktivní, proto nás pokles objemu investic v prvním čtvrtletí roku 2012 nepřekvapil. Obzvláště to platí pro období navazující na úspěšné druhé pololetí předchozího roku," uvedl odborník Cushman & Wakefield na investice Alexander Rafajlovič.

Nejvíce se v Evropě propadly investice do maloobchodních prostor, kanceláře svůj podíl na celkových realitních obchodech zvýšily.

V Česku se v prvním čtvrtletí s komerčními nemovitostmi téměř neobchodovalo, od té doby se už ale několik větších transakcí uskutečnilo. V pondělí oznámila developerská společnost Skanska Property Czech Republic prodej kancelářské budovy City Green Court v Praze na Pankráci za 53,7 milionu eur, tedy asi za 1,4 miliardy korun. Developer Orco nedávno prodal budovu Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda v Praze za 1,9 miliardy korun. Stejná firma prodala také administrativní centrum 4D Kodaňská Office Center v Praze 10 asi za půl miliardy korun.

Za zvolněním investičního tempa může podle odborníků zvýšená opatrnost bank i investorů. "Jestliže v roce 2007 trval prodej například šest měsíců, je nyní třeba počítat o polovinu více času. Produkt, který na trh dosud nepřišel, se tedy nejspíš letos už neprodá," poznamenal Rafajlovič.

Za celý letošní rok investoři v Evropě utratí za podnikatelské nemovitosti kolem 120 miliard eur (zhruba tři biliony korun), odhaduje Cushman & Wakefield. "Pokud nedojde letos k něčemu mimořádnému, k výrazným potížím například s financováním ze strany bank, tak odhadujeme investice v ČR pro letošní rok v hodnotě kolem 700 milionů až jedné miliardy eur (asi 18 až 25 miliard korun)," uzavřel expert z Cushman & Wakefield.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK