Koruna pod vlivem zhoršené nálady ve světě výrazně oslabila

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Česká měna pod vlivem zhoršené nálady ve světě dopoledne dál oslabila k oběma hlavním světovým měnám, k dolaru je opět nad 20 Kč. V 10:20 se obchodovala na 20,12 Kč/USD, proti úterku o 36 haléřů slabší. Vůči euru ztratila koruna 23 haléřů na 25,45 Kč/EUR, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance se trhy chystají na hlavní dnešní událost, kterou bude summit EU. "Předchozí naděje, že by se mohlo dohodnout rozšíření záběru záchranného mechanismu a podpora růstu, notně ochladly. Stejně tak zřejmě nelze počítat, že summit posvětí myšlenku vydávat společné dluhopisy," uvedl Vlk.

Koruna podle něj sleduje zhoršení nálady ve světě, podporu jí nepřinesl ani komentář člena bankovní rady České národní banky Kamila Janáčka, který nevidí významné faktory, které by odůvodňovaly snížení sazeb. "Komentář ukazuje, že se Janáček nepřesunul do tábora holubic, přesto by ale podle nás myšlenka nižších sazeb na červnovém jednání měla získat většinovou podporu," poznamenal Vlk.

Okolní měny jsou na tom lépe, forint stagnuje, zlotý registruje mírnější ztráty, dodal.

Euro vůči dolaru oslabilo na 1,2645 USD/EUR. Podle Vlka byl právě na eurodolaru pokles nadějí, že summit přinese trhům podporu, znát nejprve. Později se přidal i pokles akcií a dnes rostou i výnosy klíčových zemí periferie, tedy Itálie a Španělska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK