Ceny ropy obnovily pokles, rostou naděje na dohodu s Íránem

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světové ceny ropy dnes obnovily pokles, protože na trhu rostou naděje na dohodu mezi Íránem a světovými velmocemi o íránském jaderném programu. Ropa Brent tak klesla zpět ke 107 dolarům za barel a k blízkosti letošního minima. Ceny oslabují i obavy z dluhové krize v eurozóně a z útlumu čínské poptávky.

 

Severomořský Brent kolem 11. hodiny SELČ zlevnil o 1,40 dolaru na zhruba 107 dolaru za barel a přiblížil se pátečnímu minimu 106,40 dolaru. Z březnového letošního maxima 128,40 dolaru tak ztrácí 13 procent. Americká lehká ropa WTI oslabila o více než dolar na 90,80 dolaru.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) sdělila, že by měla v krátké době podepsat s Teheránem dohodu o mechanismu kontroly íránského jaderného programu. Dnes v Bagdádu pokračují rozhovory, které vede s Íránem o jeho jaderném programu pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německo. Snaží se ho přimět, aby se vzdal obohacování uranu výměnou za zmírnění sankcí, včetně embarga Západu na dovoz íránské ropy.

"Íránci zřejmě změkčují svůj postoj, což by mohlo vést ke zmírnění sankcí," řekl agentuře Reuters analytik Christopher Bellew z firmy Jefferies Bache.

Trh bude sledovat večerní neformální summit Evropské unie, kde se budou hledat cesty k oživení evropské ekonomiky. Na trhu panují vážné obavy z potíží Španělska a z nejisté budoucností Řecka, kde se kvůli vnitropolitické krizi budou příští měsíc konat nové volby.

Náladu na ropném trhu podkopávají i obavy z útlumu čínské poptávky. Světová banka dnes snížila odhad letošního růstu Číny a celé východní Asie.

Odpoledne bude trh sledovat oficiální údaje o vývoji ropných zásob v USA. V úterý večer odvětvová skupina API odhadla za minulý týden růst zásob o 1,5 milionu barelů, což je více, než se předpokládalo.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 107,02 109,41 New York - Nymex WTI červen 90,77 91,85

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK