SB: Růst zemí východní Asie bude letos nejnižší za dva roky

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 23. května (ČTK) - Rozvojovým zemím východní Asie hrozí ekonomický šok kvůli zpomalení hospodářského růstu Číny a potřebují zvýšit domácí poptávku, která by vyrovnala slabý vývoz způsobený pomalým oživením v USA a dluhovou krizí v Evropě. Uvedla to ve své dnešní zprávě Světová banka a současně snížila odhad celkového růstu ekonomik východní Asie na 7,6 procenta, což je nejpomalejší růst za dva roky, z předchozích 7,8 procenta.

Loni region vzrostl o 8,2 procenta. Východní Asie zahrnuje Čínu, Jižní Koreu, země jihovýchodní Asie, nezahrnuje však Japonsko. Bez Číny by růst regionu měl naopak zrychlit na 5,2 procenta z loňských 4,3 procenta díky oživení v Thajsku po povodních.

V případě Číny SB snížila odhad růstu na 8,2 procenta z předchozích 8,4 procenta, hlavně kvůli dluhové krizi v eurozóně. V příštím roce má čínská ekonomika vzrůst o 8,6 procenta. Růst hrubého domácího produktu Číny v prvním čtvrtletí zpomalil na tříleté minimum 8,1 procenta z 8,9 procenta v předchozím kvartálu. Mohla za to slabá globální poptávka a vládní opatření přijatá kvůli obavám z přehřátí ekonomiky a vysoké inflaci.

"Výhled pro východní Asii je, stejně jako u dalších rozvojových regionů, zatížen přetrvávajícím vlažným zotavením v USA a hlavně nejistotou v Evropě," uvedla banka v prohlášení. Evropská unie, USA a Japonsko se na celkovém vývozu regionu podílejí více než 40 procenty. SB proto doporučuje těmto zemím stimulovat domácí spotřebu a napumpovat peníze do ekonomiky prostřednictvím veřejných stavebních prací, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK