Německo snadno prodalo dvouleté dluhopisy s nulovým úrokem

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 23. května (ČTK) - Německo dnes bez problémů prodalo své první dvouleté bezúročné dluhopisy, a získalo tím téměř zadarmo 4,56 miliardy eur (116 miliard Kč). Poptávka byla vysoká, protože investoři se uchylují k bezpečným aktivům ve strachu z další vlny dluhové krize v eurozóně v důsledku možného odchodu Řecka z měnové unie.

Nulový úrokový kupón stanovilo Německo u dluhopisů splatných za dva roky vůbec poprvé. Výnos, který je určen cenou, za niž investoři jsou ochotni cenný papír koupit, činil jen 0,07 procenta. Poptávka v dnešní aukci překročila nabídku v poměru 1,7:1, což odpovídá průměru letošních aukcí dvouletých "Schatzů".

Extrémně nízké zápůjční náklady Německa kontrastují s rostoucími náklady v zemích eura ohrožovaných krizí. Výnos dvouletých španělských dluhopisů je nyní na 4,1 procenta a u italských to je 3,6 procenta. Francie na poslední aukci vládních obligací minulý týden zaplatila investorům výnos 0,74 procenta.

Minulý týden se Německu podařilo prodat dluhopisy se splatností za deset let v objemu 4,1 miliardy eur při rekordně nízkém výnosu 1,47 procenta. Investory k nevýnosným ale bezpečným německým obligacím táhnou obavy z prohlubování dluhové krize v eurozóně, které se nyní zvýšily v důsledku politického vývoje v Řecku. Investoři přitom na půjčování Německu ztrácejí, protože německá inflace stejně jako inflace v eurozóně se pohybuje už déle nad dvěma procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK