ČSSD nesouhlasí se změnou DPH, chce daňovou progresi

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Opoziční sociální demokraté nesouhlasí s dnešním rozhodnutém vlády zvýšit daň z přidané hodnoty o jeden procentní bod na 15 a 21 procent a se zrušením zelené nafty. ČSSD navrhuje obnovení daňové progrese a zvýšení daní firmám. Strana o tom informovala v tiskové zprávě.

ČSSD rovněž uvedla, že nesouhlasí se zavedením druhého pilíře důchodové reformy a chtěla by jeho zřízení odložit. "Naším řešením je stabilizovat příjmy státu obnovením daňové progrese a zvýšením firemních daní. Vyřešení rozpadu výběru daně od živnostníků. Odložení zavedení druhého pilíře penzijní reformy, aby se nezvyšoval už tak vysoký schodek důchodového účtu. Chceme zároveň zcela zrušit vládní tzv. daňovou reformu, která od roku 2015 sníží příjmy veřejného sektoru o 20 miliard ročně," uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Plošné zvyšování DPH a zavádění druhého pilíře důchodového systému je podle ČSSD ve skutečnosti přiznáním, že pravicové reformy selhaly a vláda si s narůstajícím veřejným dluhem neví rady. "Nečasova vláda znovu potvrdila, že lídři ODS a TOP 09 neříkali pravdu, když před volbami slibovali stabilizaci veřejných rozpočtů bez zvyšování daní," uvádí sociální demokraté.

ČSSD v dnešní zprávě deklarovala, že v případě volebního úspěchu a vládní odpovědnosti je připravena zrušit druhý pilíř důchodového systému, zachovat sníženou sazbu DPH a upravit daňový systém tak, aby byl sociálně spravedlivější.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK