Euro prudce klesá, k dolaru je nejníže od srpna 2010

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. května (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích výrazně oslabuje a vůči dolaru je nejníže od srpna 2010. K propadu kurzu přispívá přetrvávající nejistota kolem dalšího vývoje v eurozóně, naopak dolar těží ze zpráv, které ukazují na další zlepšení stavu americké ekonomiky. Propad eura zrychlil ve chvíli, kdy padla důležitá technická hranice.

Krátce před 17:00 se euro k dolaru prodávalo za 1,2584 USD a za celý den ztrácelo asi 0,8 procenta. Předtím spadlo až na 1,2578 USD. Dolar k japonskému jenu klesl o 0,6 procenta na 79,39 JPY, neboť japonská měna se zotavuje z propadu, který utrpěla po snížení ratingu Japonska.

Obchodníci upozorňují, že pokles kurzu eura vůči dolaru se urychlil ve chvíli, kdy euro spadlo na 1,26 USD. Na této úrovni byla technická podpora a protože ji euro neudrželo, v dalším poklesu nic nestálo v cestě.

Takzvaný dolarový index, který sleduje pohyb dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vystoupil na 81,91 bodu a je nejvýše za posledních 20 měsíců. Dolaru prospěla zpráva, že v USA se v dubnu prodalo mnohem více domů, než se čekalo. Problémy v eurozóně navíc investory nutí hledat lepší investice v bezpečnějších aktivech, k nimž patří právě dolar.

Na trzích se znovu spekuluje, že Řecko reálně zvažuje možnost odchodu z eurozóny. V úterý agentura Dow Jones tato slova připisovala bývalému řeckému premiérovi Lukasi Papadimosovi, ten ale pak v televizi CNBC řekl, že Řecko nic takového neplánuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK