Americké akcie v obavách z vývoje v eurozóně výrazně klesají

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. května (ČTK) - Americké akciové trhy začaly dnes poklesem a v polovině dne hlavní indexy ztrácely před jedno procento. Trh oslabovaly obavy z vývoje v Řecku a eurozóně a podkopal jej také slabý odhad tržeb výrobce počítačů Dell. Akcie sociální sítě Facebook naopak po dvou dnech propadu oživily, zůstaly ale hluboko pod upisovací cenou.

Dow Jonesův index v polovině newyorského obchodování (18:00 SELČ) ztrácel 1,3 procenta a byl kolem 12.336 bodů. Širší index S&P 500 oslabil stejným tempem těsně pod hranici 1300 bodů. Index technologického trhu Nasdaq klesla rovněž o 1,3 procenta k úrovni 2800 bodů.

Akcie Facebooku dnes posílily o 2,5 procenta na zhruba 32 dolarů, přestože na něj a jeho banky, které řídily akciový úpis, několik skupin akcionářů podalo žaloby. Ty tvrdí, že akcionáři neměli k dispozici nejnovější zhoršené odhady růstu firemních výnosů. V úterý Facebook klesl o 8,9 procenta a nyní proti páteční původní ceně 38 dolarů ztrácí asi 16 procent.

Experti zemí eurozóny se dnes dohodli, že každý členský stát by měl připravit vlastní plán pro případ, že se Řecko rozhodne opustit eurozónu. O situaci v Řecku se bude zřejmě jednat i na dnešním mimořádném neformálním summitu EU. Podle analytiků už investoři s odchodem Řecka z eurozóny vcelku počítají a nyní se začínají připravovat na možnost podobného vývoje v dalších zemích jako Španělsko.

Akcie firmy Dell klesly o 17 procent a reagovaly na slabé tržby firmy za druhé čtvrtletí a jejich nepříznivý výhled. V první polovině obchodování ztráty trhu dočasně zmírnily údaje o oživení prodeje nových rodinných domů v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK