Podnikatelské klima v Německu se tento měsíc výrazně zhoršilo

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. května (ČTK) - Důvěra německých podnikatelů v tamní ekonomiku se v květnu nečekaně výrazně zhoršila a pokles utrpěla poprvé po šestiměsíční sérii růstu. Pozorně sledovaný index podnikatelského klimatu, který vydává mnichovský institut Ifo, klesl proti dubnu o tři body na 106,9 bodu. Dnešní údaje institutu naznačily, že největší evropská ekonomika i přes letošní výrazné oživení z dočasného poklesu není imunní vůči nepříznivému vývoji v celé eurozóně.

Prudký pokles zaznamenaly obě složky indexu. Ukazatel současné situace oslabil o 4,2 na 113,3 bodu a složka podnikatelských očekávání klesla o 1,8 na 100,9 bodu.

Ekonomové dotázaní agenturou Reuters čekali, že index Ifo se bude v květnu pohybovat v rozpětí 108,8-110,2 bodu. Už minulý týden vydal institut ZEW údaje o prudkém poklesu důvěry investorů a analytiků v německou ekonomiku. Za propadem obou indexů pravděpodobně stojí politická nejistota v eurozóně po volbách ve Francii a Řecku a zejména hrozivý politický vývoj v Řecku, kvůli němuž může eurozóna zažít další vlnu dluhových krizí.

Hodnota indexu odráží postoj představitelů zhruba 7000 firem z celého Německa. V dubnu index vystoupil nejvýše od července 2011.

Německá ekonomika zaznamenala v prvním čtvrtletí výrazné oživení z poklesu v posledních třech měsících loňského roku a odrazila hrozbu recese. Analytici však varují, že Německo nemůže zůstat imunní vůči současným turbulencím v eurozóně, a ekonomiku tak v nejbližší době zřejmě čeká ochlazení. V celém letošním roce se vesměs čeká zpomalení růstu na zhruba jedno procento z loňských tří procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK