Koruna mírně posílila k euru a oslabila vůči dolaru

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Koruna po summitu Evropské unie dopoledne mírně posílila k euru a oslabila vůči dolaru. V 10:45 získala proti středě k euru čtyři haléře na 25,48 Kč/EUR a vůči dolaru naopak čtyři haléře ztratila na 20,32 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle Martina Prokopa z Next Finance není nálada na trzích ani po summitu EU ideální. Lídři eurozóny chtějí, aby Řecko zůstalo členem, ale trvají na dodržování stanovených podmínek. "Na podporu růstu by mohly jít navýšené prostředky Evropské investiční banky a strukturální fondy, což ale jsou relativně málo významné zdroje," uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance. O důležitých otázkách jako společné dluhopisy a přímá podpora bank ze záchranného mechanismu se nadále vedou spory.

"Trhy tak nadále mohou pokračovat ve svém strachu o budoucnost eurozóny, což je šance pro další posílení dolaru," poznamenal Prokop. Podle Vlka ale změny nejsou velké, euro se po prvotním poklesu snaží zvednout a akcie ztrácejí jen mírně. Ani u koruny nesledujeme prudké změny kurzu, vůči euru se nyní obchoduje na 25,48 Kč/EUR, tedy poblíž středečního závěru, podobně jsou na tom ostatní měny v regionu, popsal Vlk.

Euro v 10:45 oslabilo na 1,2545 USD/EUR. Po summitu EU přišly pro euro další špatné zprávy v průběhu dnešního dopoledne. Od indexů PMI v Německu, Francii i eurozóně jako celku se čekalo, že se po propadu z předchozího měsíce trochu zvednou, ale nestalo se tak a přišel další významný pokles. Navíc zklamal také index podnikatelského klimatu Ifo v Německu, dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK