Při zastavení plateb z fondů EU může deficit stoupnout na 6 pct

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Schodek letošního státního rozpočtu ČR by mohl v případě, že by Evropská unie zastavila České republice kvůli problémům s čerpáním všechny platby z unijních fondů, vystoupat až na šest procent hrubého domácího produktu (HDP). Po dnešním jednání s šéfem Evropské komise Josém Barrosem to v Bruselu řekl český premiér Petr Nečas (ODS). Jeho kabinet by přitom chtěl deficit stlačit pod tři procenta HDP.

 

"Ta rizika jsou velká. Kdyby skutečně v tom nejhorším scénáři byly zastaveny všechny platby, tak by deficit veřejných financí v České republice mohl skokově narůst až k šesti procentům hrubého domácího produktu, což by totálním způsobem destruovalo konsolidační strategii vlády," řekl Nečas.

Velké problémy, na které Brusel opakovaně Prahu upozornil, v minulých měsících provázely třeba operační program Vzdělání pro konkurenceschopnost. Z něj by ČR měla získat až 53 miliard korun. Reálně ale hrozí, že o značnou část by mohla přijít. Brusel pozastavil kvůli potížím týkajících se auditního a kontrolního systému zpětné proplácení peněz. To by ale v důsledku znamenalo to, že by peníze šly z českého rozpočtu, a negativně tak ovlivnily rozpočtový schodek.

Platby navíc komise pozastavila i u několika dalších fondů. U řady dalších zase ČR o proplácení teď nežádá, neboť by to mohlo být odmítnuto. Normálně tak v podstatě fungují jen dva z více než dvou desítek programů.

Právě před negativními vlivy na státní rozpočet Nečas varoval už dnes nad ránem po skončení summitu EU. Problémy s čerpáním podle něj mohou mít závažné rozpočtové dopady na ČR, přičemž výraznější výpadek příjmů z fondů by mohl velmi razantně prohloubit už tak napjatý rozpočtový schodek. "Mluvím-li o razantním prohloubení, tak nemluvím o několika desetinách procenta hrubého domácího produktu, ale o procentech hrubého domácího produktu," podotkl Nečas.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK