Ekonomická aktivita v eurozóně v květnu prohloubila pokles

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. května (ČTK) - Ekonomická aktivita v eurozóně tento měsíc prohloubila pokles a její ukazatel klesl na nejnižší úroveň od června 2009. V záporném pásmu se index nákupních manažerů (PMI) agentury Markit nachází již devátý měsíc po sobě a vedle okrajových členských zemí postižených dluhovou krizí a ekonomickým propadem se útlum začal výrazněji projevovat i v Německu a Francii.

Souhrnný index aktivity v soukromém sektoru, který spojuje ukazatele služeb a zpracovatelského průmyslu, klesl podle dnešních předběžných údajů Markit na 45,9 bodu z dubnových 46,7 bodu. Loni v květnu byl na 55,8 bodu, nyní je však již hluboko pod hranicí 50 bodů, která signalizuje pokles aktivity.

"Předběžné údaje PMI vypadají hrozivě a jsou zřetelným signálem toho, že eurozóna po stagnaci v prvním čtvrtletí utrpí ve druhém čtvrtletí takřka určitě pokles," řekl agentuře Reuers Martin van Vliet z ING. Markit uvedla, že její dnešní údaje odpovídají poklesu HDP eurozóny v tomto čtvrtletí o nejméně 0,5 procenta.

Index aktivity ve službách klesl o 0,4 bodu na 46,5 bodu a byl nejníže za sedm měsíců. Ukazatel pro průmysl se propadl o 0,9 bodu na 45,0 bodu, minimum od poloviny roku 2009. Index produkce se snížil o 1,4 na 44,7 bodu a mírně stoupla jen složka zaměstnanosti, i když na 48,3 bodu byla stále v pásmu poklesu.

Údaje PMI pro Německo ukázaly, že průmyslový sektor klesl výrazně hlubším tempem, než se čekalo a sektor služeb vykazoval jen minimální růst. Ve Francii oba sektory zaznamenaly větší pokles, než se čekalo.

Index podnikatelského klimatu v Německu vykázal v květnu podle institutu Ifo první pokles po šesti měsících růstu. Dnešní údaje naznačily, že největší evropská ekonomika i přes letošní výrazné oživení z dočasného poklesu není imunní vůči nepříznivému vývoji v eurozóně.

Pokles aktivity tento měsíc utrpěl i průmyslový sektor v Číně. Podle dnešních údajů banky HSBC se index PMI snížil proti dubnu o 0,6 bodu na 48,7 bodu a byl sedmý měsíc pod hranicí 50 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK