Zisk klenotnictví Tiffany mírně rostl, firma však zhoršila výhled

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. května (ČTK) - Čistý zisk amerického klenotnictví Tiffany v prvním fiskálním čtvrtletí mírně vzrostl na 81,5 milionu USD (1,65 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 81,1 milionu USD. Výsledky zaostaly za odhady analytiků a firma současně v dnešním prohlášení snížila výhled tržeb i zisku na celý letošní rok kvůli zpomalení ekonomického růstu v mnoha zemích a slabému domácímu trhu.

Zisk na akcii za tři měsíce do konce dubna činil 64 centů a byl tak o pět centů nižší, než odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters. Slabší zisk způsobily hlavně vyšší náklady.

Tržby vzrostly o 7,6 procenta na 819,2 milionu USD. Tržby v obchodech otevřených nejméně rok se zvýšily o čtyři procenta. V Evropě a Americe zůstaly téměř beze změny, v Asii bez Japonska však stouply o deset procent. Tržby ve slavném obchodu na Manhattanu klesly o čtyři procenta.

Tiffany snížila výhled růstu tržeb za celý fiskální rok na sedm až osm procent z původních deseti procent. Výhled zisku na akcii pak firma snížila o 25 centů na 3,7 až 3,8 dolaru. Důvodem je hlavně zpomalení ekonomického růstu v mnoha zemích.

Klenotnictví rovněž uvedlo, že jedná s italskou návrhářkou šperků Elsou Perettiovou o koupi její obchodní značky, na kterou má nyní Tiffany licenci. Dvaasedmdesátiletá designérka nedávno vyjádřila zájem prodat své duševní vlastnictví Tiffany a již pověřila i poradce zahájením jednání, dodalo klenotnictví. Strany se však zatím nedohodly na ceně.

Tiffany vlastní od roku 1974 jako jediná firma licenci na výrobu a prodej produktů pod značkou Peretti. Zástupce Perettiové uvedl, že pokud se strany nedohodnou, bude zřejmě chtít Perettiová ukončit exkluzivní dohodu. Tiffany již varovala, že krach dohody by měl dopad na provozní výsledky. V letech 2009, 2010 a 2011 měla značka na celkových tržbách firmy podíl deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK