Nečas a Monti: Růst nelze mít bez rozpočtové disciplíny

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 24. května (zvláštní zpravodajka ČTK) - Český premiér Petr Nečas a jeho italský protějšek Mario Monti se dnes v Římě shodli, že hospodářského růstu v EU je možno dosáhnout jen za předpokladu zdravých veřejných financí. Nečas to řekl novinářům po jednání s Montim. Probírali spolu situaci v EU, která se potýká s dluhovou krizí nejen v eurozóně.

"Obě naše vlády i na evropské úrovni patří mezi vlády, které podporují rozpočtovou odpovědnost a disciplínu," zmínil český premiér, který v italské metropoli s Montim jednal jen několik hodin po mimořádném summitu EU. Máme blízké názory týkající se podpory růstu za současného respektování finanční disciplíny, dodal Monti.

Nečas uvedl, že Česká republika a Itálie chtějí také pro nastartování ekonomického růstu brzké dokončení vnitřního trhu v unii. Řím se podle českého premiéra ujal vůdčí role v této věci.

Český premiér zahájil schůzkou s Montim třídenní návštěvu Říma a Vatikánu. Hlavní program má v pátek, kdy se setká s papežem Benediktem XVI. a zúčastní se slavnostních událostí k blížícímu se 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na české území. To se bude připomínat příští rok.

lp dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK