Slovensko plánuje zvýšit sazbu daně z příjmů firem na 23 procent

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 24. května (ČTK) - Slovenská vláda plánuje pro ozdravení státních financí zvýšit sazbu daně z příjmů firem na 23 procent z nynějších 19 procent. Oznámil to dnes premiér Robert Fico, kabinet podle něj připravuje i zavedení progresivního zdanění příjmů lidí.

 

Rovnou daň z příjmů ve výši 19 procent zavedlo Slovensko v roce 2004 jako součást rozsáhlé daňové reformy, která podle ekonomů pomohla zemi přilákat zahraniční investory. Ficova vláda ale potřebuje najít 1,2 miliardy eur (30,5 miliardy korun) na to, aby do konce příštího roku stlačila schodek veřejných financí pod tři procenta výkonu ekonomiky.

Od vyšší daně z příjmů právnických osob si kabinet slibuje zvýšení příjmů státu o 366 milionů eur ročně. Fico také oznámil, že vláda sice ponechá nynější sazbu daně z příjmů občanů na úrovni 19 procent, zavede ale vyšší sazbu pro nadprůměrně vydělávající občany a politiky. "Zavádíme progresivitu pro bohaté, jak jsme to slíbili v předvolební kampani," řekl Fico, detaily neuvedl.

Jeho strana Směr-sociální demokracie, která po březnových volbách sestavila jednobarevnou vládu s většinovou podporou ve sněmovně, původně zvažovala zvýšit daň lidem s příjmem vyšším než zhruba 3,5násobek průměrné mzdy, a to na 25 procent. Premiér dnes ale řekl, že konkrétní nastavení bude záviset i na změnách v placení povinných odvodů.

Na rozdíl od Česka Slovensko nezvýší základní sazbu daně z přidané hodnoty, která za minulé vlády koalice pravého středu stoupla o procentní bod na 20 procent. "Nebudeme zvyšovat daň z přidané hodnoty. To byl jasný příslib před parlamentními volbami a za tím si stojíme, " uvedl Fico.

Kabinet podle dřívějších informací také plánuje zdvojnásobit příjem z existující zvláštní bankovní daně, která je už nyní jednou z nejvyšších v Evropské unii. Mimořádný odvod chce nařídit i firmám podnikajícím v sektoru telekomunikací a energetiky. Současně se sníží částka, kterou si Slováci odkládají z povinných důchodových odvodů na soukromé penzijní účty; takto uspořené peníze posílí státní důchodový systém.

Ficova vláda staví ozdravná opatření na rozdíl od své předchůdkyně hlavně na zvýšení příjmů státního rozpočtu. Tento krok odůvodnila tím, že prostor pro plošné škrty ve výdajích státu se prý už vyčerpal. Většina rozhodnutí o změnách daní by měla vstoupit v platnost od začátku příštího roku, už letos se ale počítá s dalším nárůstem spotřební daně na cigarety.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK