Banky v USA ve čtvrtletí vydělaly nejvíce za posledních pět let

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 24. května (ČTK) - Americké banky v prvním čtvrtletí vydělaly asi 35,3 miliardy dolarů (zhruba 713,8 miliardy Kč). To je o 23 procent více než ve stejném období loni a zároveň nejvíce za posledních téměř pět let, respektive od druhého čtvrtletí 2007. Informovala o tom Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC), která zveřejnila čtvrtletní zprávu o stavu bankovního sektoru v USA.

Lepší výsledky oznámilo asi 67 procent bank. FDIC také uvedla, že na svém důvěrném seznamu problematických bank má nyní 772 ústavů, zatímco ve čtvrtém čtvrtletí jich bylo 813. Problematické banky tak tvořily asi 9,5 procenta bank, které FDIC pojišťuje. Počet bank, s jejichž stavem FDIC není spokojena, se snížil už čtvrtým čtvrtletím po sobě.

Silný růst zisků v letošním prvním čtvrtletí navazuje na nejziskovější rok 2006. Zdá se tak, že řada bank už se s dopady finanční krize roku 2008 dokázala vypořádat. Loňský růst zisků byl ale převážně výsledkem nižších ztrát, které banky utrpěly, nikoliv výsledkem růstu objemu vkladů či zisků z obchodování.

Pomalé hospodářské oživení, rekordně nízké úrokové sazby a slabá poptávka po úvěrech ale způsobily, že výnosy zůstávají proti loňsku takřka beze změny. I to se ale může brzy změnit; už v prvním čtvrtletí se výnosy meziročně zvýšily o tři procenta, hlavně díky růstu zisku z poskytnutých úvěrů a z poplatků za vedení účtů. Za posledních pět čtvrtletí se výnosy zvýšily jen dvakrát.

Objem ztrát, které banky za čtvrtletí utrpěly z poskytnutých půjček, se přitom snížil na 21,8 miliardy dolarů (asi 440,8 miliardy Kč). To je nejméně za poslední čtyři roky.

Všechny zprávy ale dobře nevyznívají. Celkový objem úvěrového portfolia se snížil u kreditních karet, hypoték i dalších půjček. Úřadující předseda FDIC Martin Gruenberg to označil za zklamání, protože v předchozích třech čtvrtletích tyto objemy narůstaly. Celkové finanční zdraví amerických bank se ale podle Gruenberga i tak postupně zlepšuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK