Merkelová chce fiskální pakt schválit do léta,opozice má podmínky

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. května (zpravodaj ČTK) - Konzervativní unie kancléřky Angely Merkelové (CDU/CSU) trvá na schválení fiskálního paktu Evropské unie a stálého záchranného fondu eurozóny ESM v německém parlamentu do letních prázdnin. Levicová opozice, bez jejíž pomoci berlínská vláda tato protikrizová opatření neprosadí, ale za své hlasy žádá další impulzy na podporu ekonomického růstu. Na jejich podobě se obě strany chtějí dohodnout do 13. června, kdy se představitelé německých parlamentních formací kvůli tomuto tématu sejdou znovu.

Německá vládní koalice chce obě normy schvalovat současně. Opozice však už dříve projednání smlouvy o rozpočtové odpovědnosti před prázdninami zpochybnila. Kromě doplnění paktu o prorůstová opatření žádá po vládě konkrétní kroky k zavedení daně z finančních transakcí.

Merkelová se impulzům na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti nebrání, odmítá ale jejich realizaci za cenu dalšího zadlužování, jak to plánuje například nový francouzský prezident François Hollande.

Fiskální pakt musí v Německu schválit obě komory parlamentu dvoutřetinovou většinou. Tu středopravá koalice ani v jedné části parlamentu nemá, v horní komoře je dokonce v menšině.

Ke smlouvě, který evropské vlády zavazuje dodržovat přísná rozpočtová pravidla a neprohlubovat zadlužení, se připojilo 25 členských států EU s výjimkou Velké Británie a České republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK