Euro po statistice z Německa kleslo k dolaru nejníže za dva roky

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropská měna dnes oslabuje a vůči dolaru se propadla až na nejnižší hodnotu za dva roky. Může za to slabá statistika z Německa, která upozornila investory, že žádná ze zemí v eurozóně není imunní vůči dluhové krizi. Euru se později podařilo část ztrát smazat kvůli změnám pozic investorů před prodlouženým víkendem ve Spojených státech.

 

Kolem 18:00 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,2574 USD, když předtím se propadlo až na 1,2516 USD, nejníže od července 2010. K jenu kleslo o 0,1 procenta na 99,89 JPY. Kurz dolaru vůči jenu zůstal téměř beze změny, činil 79,46 JPY. Ke koši šesti hlavních měn dolar stoupl až na 20měsíční maximum 82,362 bodu.

Euro vůči dolaru ztratilo tento týden již 1,6 procenta. Náladu investorů nezlepšil ani středeční neformální summit zemí Evropské unie, který nepřinesl žádné nové návrhy na boj s dluhovou krizí v eurozóně. Stále tak visí ve vzduchu možnost odchodu Řecka z eurozóny a spekuluje se, že následovat by ho mohly i další země, jako Španělsko.

Důvěra německých podnikatelů v tamní ekonomiku se v květnu kvůli obnovení strachu z dluhové krize v eurozóně nečekaně výrazně zhoršila a pokles utrpěla poprvé po šesti měsících růstu. Údaje mnichovského institutu Ifo naznačily, že největší evropská ekonomika i přes letošní výrazné oživení z dočasného poklesu není imunní vůči nepříznivému vývoji v eurozóně.

Zpráva agentury Markit pak ukázala, že ekonomická aktivita v eurozóně tento měsíc prohloubila pokles a její ukazatel se snížil na nejnižší úroveň od června 2009. V záporném pásmu se index nákupních manažerů (PMI) nachází již devátý měsíc po sobě a vedle okrajových členských zemí postižených dluhovou krizí a ekonomickým propadem se útlum začal výrazněji projevovat i v Německu a Francii.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK