Reuters: O německý Schlecker se zajímá vlastník Karstadtu

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 24. května (ČTK) - O německý řetězec drogerií Schlecker, který je v insolvenci, se zřejmě zajímá vlastník řetězce obchodník domů Karstadt Nicolas Berggruen. Tvrdí to zdroj agentury Reuters. O firmu se zajímala i česko-slovenská finanční skupina Penta Investments, ta ale v dubnu uvedla, že o koupi usilovat nebude.

V pátek se bude konat schůze věřitelů, na které se má rozhodovat právě o budoucnosti firmy. Německý Schlecker vyhlásil insolvenci letos v lednu, jeho české prodejny nedávno převzala tuzemská společnost p.k.Solvent. Ta v České republice provozuje síť drogerií TETA.

Německý Schlecker už zavřel asi 2000 prodejen. Nyní se má rozhodnout, co bude se zbytkem podniku. Podle Reuters je možné, že se vybere i nový majitel.

List Stuttgarter Nachrichten napsal, že Berggruen vstoupil do procesu prodeje firmy už před dvěma týdny. Americko-německý podnikatel podle listu za zbytek Schleckeru nabídl od 100 milionů do 500 milionů eur (od 2,5 miliardy do 12,7 miliardy Kč). Není ale jasné, proč je cenové rozpětí tak velké a co jednotlivé varianty zahrnují.

Berggruen se k informacím zdrojů zatím nevyjádřil. Stanovisko neposkytl ani nucený správce Schleckeru Arndt Geiwitz.

Řetězec Schlecker byl v soukromých rukou, neměl tedy akcie na burze, jak to mají veřejně obchodované firmy. Firma doplatila na tvrdou konkurenci, kterou pro ni představoval další soukromý řetězec Rossmann a drogerie dm. Schlecker se snažil modernizovat, aby náskok rivalů snížil, bankám se však záměr firmy nelíbil, a tak jí odmítly poskytnout úvěr.

Penta začala o převzetí německého Schleckeru uvažovat necelý měsíc po tom, co koupila 40procentní podíl v polském maloobchodní společnosti EM&F. Nucený správce Schleckeru v dubnu informoval, že na převzetí Schleckeru už obdržel pět vážných nabídek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK