Reuters: Bankia chce po vládě minimálně 15 miliard eur

25.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 25. května (ČTK) - Španělský finanční ústav Bankia, který před nedávnem požádal o částečné zestátnění, chce po tamní vládě minimálně 15 miliard eur (skoro 381 miliard Kč). Tvrdí to zdroje z finančních kruhů, na které se odvolává agentura Reuters. Původně se hovořilo o mnohem menší částce.

Bankia má dnes předložit plán restrukturalizace, kde zřejmě požadavek uvede. Bankia je čtvrtou největší bankou ve Španělsku a spravuje zhruba desetinu všech vkladů celého bankovního sektoru. Bankia patrně představuje nejslabší článek španělského bankovního sektoru.

"Pomoc nutná k pročištění banky bude vyšší než 15 miliard eur," uvedl zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. Bankia, stejně jako některé další finanční domy ve Španělsku, stále pociťuje dopady ztrát v souvislosti s kolapsem realitního sektoru v roce 2008.

Ministr hospodářství Luis de Guindos před dvěma dny řekl, že vláda napumpuje do Bankie minimálně devět miliard eur. Chce tak nedávno zestátněné bance pomoci řešit všechny její problémy a dostatečně ji kapitalizovat. Bankia potřebuje peníze, aby splňovala přísnější požadavky na kapitálovou přiměřenost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK