Japonské akcie zahájily týden mírným růstem

28.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. května (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden mírným růstem, o který se částečně zasloužily naděje, že výsledek opakovaných parlamentních voleb v Řecku udrží tuto členskou zemi v eurozóně. Na devizových trzích se ze stejného důvodu odpoutalo od dvouletého minima euro, podle analytiků je ale oživení jen krátkodobé. S problémy se totiž potýká Španělsko, i když v jeho případě jsou příčiny jiné, než jaké má Řecko.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 12,76 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 0,15 procenta na hodnotě 8593,15, bodu. Má za sebou ale osm týdnů v řadě, kdy klesal. Naopak širší index Topix dnes 0,14 procenta odepsal a zavíral na 721,11 bodu.

K růstu hlavního indexu přispěly akcie firem Fast Retailing a Fanuc, i když objemy obchodů nebyly nijak vysoké. Prudce dolů se však vydaly akcie společnosti Renesas Electronics, která si podle zdrojů hodlá zajistit v přepočtu až 1,3 miliardy dolarů na restrukturalizaci.

Na devizových trzích přestalo klesat euro, které se tak odpoutalo od zhruba dvouletého minima vůči dolaru. Za růstem částečně stojí technické faktory, hlavně takzvané krytí krátkých pozic, při němž obchodníci ruší sázky na další pokles kurzu. Ukázalo se, že objem spekulativních pozic na pokles eura byl před týdnem na rekordu.

Euro vůči dolaru přidalo 0,6 procenta na 1,2588 USD, zatímco v pátek se ocitlo na 1,2495 USD. To byla nejnižší hodnota od července 2010. Podle části obchodníků by se kurz mohl vyšplhat ještě výše, pokud se spekulanti budou řídit technickou úrovní nad 1,26 USD.

Dolar k japonskému jenu oslabil o 0,3 procenta na 79,40 JPY, proti dolaru australskému pak odepsal 0,9 procenta a dostal se na 1,0129 AUD. Takzvaný dolarový index, který sleduje vývoj amerického dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, mírně klesl na 82 bodů. Sestoupil tak ze své nejvyšší úrovně od září 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK