Raiffeisenbank ve čtvrtletí zvýšila zisk o polovinu na 884 mil.Kč

28.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. května (ČTK) - Tuzemská Raiffeisenbank zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 52 procent na 884 milionů Kč. K zisku přispěla nižší tvorba opravných položek a úspory v provozních nákladech. Banka o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

"V prvním čtvrtletí letošního roku jsme zaznamenali nejvyšší čtvrtletní zisk v celé téměř dvacetileté historii banky," uvedl generální ředitel a předseda představenstva Lubor Žalman.

Raiffeisenbank podle něj byla kvůli evropským regulatorním opatřením nucena během prvního čtvrtletí omezit poskytování některých úvěrů, především hypoték. "Všechny nové regulatorní požadavky jsme však již v prvním čtvrtletí v předstihu splnili a v posledních měsících tak opět úvěrujeme bez jakéhokoli omezení," dodal Žalman.

Celková aktiva banky stoupla ke konci března meziročně o 2,4 procenta na 198,1 miliardy korun, což řadí Raiffeisen bank mezi středně velké banky. Objem úvěrů bance meziročně mírně vzrostl na 157,9 miliardy korun. Objem vkladů se zvýšil o téměř desetinu na 138,5 miliardy Kč, k nárůstu vkladů došlo především na spořicích účtech.

Čisté úrokové výnosy meziročně kvůli poklesu marží bance poklesly o šest procent na 1,65 miliardy Kč, čisté příjmy z poplatků vzrostly o 5,7 procenta na 539 milionů korun. Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek klesly u banky meziročně o 35 procent na 252 milionů Kč. Provozní náklady banky klesly o 7,6 procenta na 1,2 miliardy korun.

Raiffeisenbank ve svém portfoliu ani nadále nedrží žádné dluhopisy jakékoli z rizikových zemí Evropy, tedy Portugalska, Itálie, Irska, Řecka a Španělska. Téměř 99 procent svých investic banka směřuje do státních dluhopisů České republiky, zbývající část tvoří především firemní dluhopisy velkých českých firem.

Kapitálová přiměřenost banky ke konci března stoupla na 13,18 procenta, o rok dříve to bylo 10,59 procenta.

Trojici největších tuzemských bank v prvním čtvrtletí stoupl v souhrnu čistý zisk o devět procent na 11,95 miliardy korun. Česká spořitelna zvýšila čistý zisk o více než 17 procent na téměř 4,5 miliardy korun. Komerční bance stoupl zisk o více než tři procenta na téměř 3,5 miliardy korun. ČSOB ve čtvrtletí zvýšila čistý zisk o šest procent na čtyři miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK