Koruna v úvodu týdne posiluje k euru i dolaru

28.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. května (ČTK) - Koruna v úvodu týdne posiluje k oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:30 se proti pátku obchodovala vůči euru o pět haléřů výše na 25,31 Kč/EUR a k dolaru získala 14 haléřů na 20,12 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance sledují středoevropské měny pozitivní vývoj eura vůči dolaru i dění na akciových trzích. "Koruna se nyní k euru obchoduje na 25,30 při absenci domácích zpráv," uvedl Vlk.

Úvod týdne ovlivňují předvolební průzkumy v Řecku, které ukázaly, že strany podporující další úspory získávají na úkor krajní levice. Jejich vliv podle Vlka převládl nad posledními negativními zprávami ze Španělska. "Ty upozornily na rostoucí náklady sanace bankovního sektoru (Bankia) i trvalé problémy v regionech (Katalánsko)," připomněl Vlk.

Euro k dolaru kolem 10:30 posílilo na 1,2575 USD/EUR. Za poslední tři dny je celkově beze směru, poznamenal Vlk. Na programu nejsou žádná důležitá data. "Dopoledne mohou pozornost upoutat aukce italských dluhopisů, v odpoledních hodinách potom aktivitu utlumí svátek v USA," dodal analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK