Průzkum: Střední podniky v ČR chtějí letos investovat 14 mld. eur

28.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. května (ČTK) - Malé a střední podniky v ČR plánují letos investovat do rozvoje svého podnikání 14,1 miliardy eur (zhruba 357 miliard Kč), což je o dvě procenta více než loni. Více než polovinu chtějí investovat na modernizaci a rozšiřování výrobních kapacit. Vyplývá to z průzkumu Barometr kapitálových investic evropských malých a středních podniků realizovaného GE Capital EMEA, mateřskou společností GE Money Bank.

"České firmy mají chuť investovat do nového vybavení. Dvouprocentní nárůst v porovnání s loňským rokem je dobrým signálem pomalu se zvyšující důvěry v ekonomické oživení. Zdali ale firmy opravdu budou zamýšlené investice realizovat, bude velmi záležet na ekonomickém vývoji v Evropě a vývoji poptávky po českých produktech," uvedl makroekonomický analytik GE Money Bank Petr Gapko.

Rozhodnutí investovat je u českých podniků nejčastěji motivováno zhoršováním stávajícího vybavení a potřebou modernizace s cílem zvýšit efektivitu a produktivitu. Největší překážkou u investic je podle čtyř z deseti firem nejisté ekonomické prostředí a nedostatek dostupných finančních prostředků.

Pro financování nákupu nového vybavení chce nejvíce českých malých a středních firem, téměř třetina, využít nabídky bank. Další možné zdroje prostředků chce více než pětina tuzemských podniků získat z vládních nebo evropských grantů.

Dohromady malé a střední podniky v České republice, Polsku a Maďarsku chtějí podle průzkumu investovat do konce letošního roku zhruba 54,5 miliardy eur. V Polsku počítají podniky s nárůstem investic o více než třetinu, naopak v Maďarsku s poklesem o čtyři procenta.

V porovnání s dalšími evropskými zeměmi je ČR na tom podobně jako Francouzi, kteří plánují investice navýšit o tři procenta. Naopak investice italských podniků by měly klesnout tři procenta britských podniků pak o 12 procent. Německé firmy slibují během roku 2012 nárůst investic o zhruba 17 procent.

Průzkum investičních záměrů a podnikatelské nálady GE Capital uskutečnila mezi 1750 malými a středními podniky v sedmi evropských zemích. Česká republika, Maďarsko a Polsko byly do průzkumu zařazeny poprvé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK