Lukoil zvýšil zisk o osm procent, pomohly vyšší ceny ropy

28.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 28. května (ČTK) - Ruská společnost Lukoil vytvořila v prvním čtvrtletí čistý zisk 3,79 miliardy dolarů (asi 76,8 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o téměř osm procent. Výsledek je nad odhady analytiků a přispěly k němu hlavně vyšší ceny ropy. Tržby se zvýšily o 19 procent na 35,3 miliardy dolarů (asi 715,5 miliardy Kč).

Lukoil je druhou největší ropnou společností v Rusku a působí mimo jiné i v České republice. Roli v růstu zisku hrály i nižší daně, které byly výsledkem slabšího kurzu rublu. Za růstem tržeb stojí hlavně 28procentní růst výnosů za prodej ropných produktů. Prodej ropy nepřidal více než dvě procenta.

Těžba ropy a plynu se o 0,7 procenta snížila a dosáhla jen 2,2 milionu barelů ropného ekvivalentu denně. Vedení firmy to přičítá poklesu těžby v rozsáhlém poli Južnoje Chylčujuskoje v arktické části Ruska.

Lukoil v dubnu zahájil těžební práce v největším a nejslibnějším iráckém ropném poli Západní Kurna. Do konce roku 2013 by tam denní objem těžby měl dosahovat 150.000 barelů. V roce 2017 by se mělo v této oblasti těžit až 1,8 milionu barelů denně.

Analytici v anketě agentury Reuters průměru čekali, že zisk firmy ve čtvrtletí vystoupí pouze na 3,07 miliardy dolarů. U tržeb čekali nárůst na 35,2 miliardy dolarů.

Lukoil je největší soukromou ropnou společností v Rusku. Akcie firmy dnes na moskevské burze Micex vykazovaly nárůst o více než dvě procenta, a vedly si tak lépe než zbytek trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK