Soud znovu zrušil pokutu šest milionů Kč pro Českou rafinérskou

28.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 28. května (ČTK) - Krajský soud v Brně dnes zrušil šestimilionovou pokutu, kterou v roce 2003 uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominantního postavení České rafinérské. Soud pokutu zrušil už potřetí. ČTK to zjistila z internetové sbírky rozhodnutí soudu.

Případem se soudy zabývají už několik let. Naposledy pokutu vrátil do hry loni v dubnu Nejvyšší správní soud, když vyhověl kasační stížnosti ÚOHS. Proč Krajský soud v Brně pokutu znovu zrušil, není jasné, dnes zveřejnil pouze verdikt bez odůvodnění. ÚOHS původně firmu pokutoval za dvoudenní přerušení dodávek pohonných hmot sesterské firmě Chemopetrol v roce 2002.

Krajský soud v Brně pokutu rušil v minulosti už dvakrát. Původně tvrdil, že se na podniky z jedné skupiny nevztahují soutěžní pravidla. Tento závěr ale následně změnil Nejvyšší správní soud. Naposledy Krajský soud v Brně pokutu rušil pro nepřezkoumatelnost. Podle soudu závěry ÚOHS logicky nevycházely z podkladů rozhodnutí. Soudu chybělo i bližší zdůvodnění některých závěrů úřadu.

Zástupci České rafinérské a Chemopetrolu se v roce 2002 dohadovali o cenách benzinu. Chemopetrol předchozí tříletou smlouvu vypověděl s tím, že je nevýhodná. Společnosti pak určovaly ceny zpravidla měsíčně. Na konci května 2002 se ale názory akcionářů firem rozešly natolik, že nebyli schopni uzavřít dohodu na červen.

Česká rafinérská pak přerušila dodávky. Trvalo dva dny, než byla podepsána provizorní smlouva. Podle antimonopolního úřadu však bylo zastavení dodávek v rozporu se zákonem, protože Rafinérská k němu neměla dostatečný důvod. Navíc to Chemopetrol výrazně poškodilo, ÚOHS hovořil o ztrátě přes 45 milionů Kč. Úřad proto původně vyměřil pokutu osm milionů Kč. Později ji ale tehdejší předseda Josef Bednář snížil na šest milionů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK