Rajoy: Španělsko nebude zachraňovat své banky penězi ze zahraničí

28.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 28. května (ČTK) - Španělsko nehodlá zachraňovat domácí banky, ohrožované vysokými úvěrovými ztrátami, finanční pomoci ze zahraničí Prohlásil to dnes španělský premiér Mariano Rajoy. Dodal, že o optimálním způsobu státní pomoci finančnímu ústavu Bankia, který v pátek požádal vládu o 19 miliard eur (481 miliard Kč), Madrid stále jedná a rozhodnutí ještě nepadlo.

"Španělský bankovní systém nedostane žádnou záchranu (z Evropy)," řekl Rajoy na tiskové konferenci. Vyzval ale k tomu, aby ohrožené banky v eurozóně mohl přímo podporovat Evropský stabilizační mechanismus (ESM), záchranný fond měnové unie, který začne fungovat od července.

Španělská vláda informovala Evropskou centrální banku (ECB) o plánu rekapitalizovat domácí banky. Agentura Reuters však upřesnila původní zprávu, podle níž Madrid mluvil s ECB i o variantě podpořit banky emisemi státních dluhopisů tak, že o konkrétních možnostech se nejednalo. K variantě získat peníze na podporu bank vydáváním státních dluhopisů ale zdroj řekl, že "toto řešení už se v minulosti použilo v Německu a v Irsku a je naprosto platné".

Španělsko je nyní po Řecku zřejmě největší hrozbou pro stabilitu eurozóny. Madrid má potíže s vysokým rozpočtovým deficitem a plán jejich výrazného omezování je ohrožen ekonomickým propadem a nutností vydat na podporu autonomních oblastí a bank desítky miliard eur.

Španělské banky jsou kvůli krachu realitního trhu na konci minulého desetiletí zatíženy obrovskými úvěrovými ztrátami. Jen Bankii, čtvrté největší bance v zemi, vláda slíbila po jejím nedávném zestátnění celkem 23,5 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK