Spotřebitelská důvěra v USA byla v květnu nejnižší od ledna

29.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. května (ČTK) - Důvěra amerických spotřebitelů v ekonomiku v květnu klesla nejníže za čtyři měsíce. Spotřebitelé jsou více pesimističtí ve výhledu vývoje na trhu práce a ekonomiky. Vyplývá to z dnešní zprávy organizace Conference Board.

Souhrnný index důvěry se snížil na 64,9 bodu z dubnových revidovaných 68,7 bodu a ocitl se nejníže od ledna. Pokles indexu pak byl nejvyšší za osm měsíců. Ekonomové čekali hodnotu indexu kolem 70 bodů.

Dílčí index očekávání se propadl o 2,8 bodu na 77,6 bodu. Index hodnotící současnou situace se snížil o 5,3 bodu 45,9 bodu. Oba indexy byly také nejníže od ledna.

"Spotřebitelé jsou méně pozitivní v názoru na současné podnikání a vyhlídky trhu práce, a jsou více pesimističtí v krátkodobém výhledu," uvedla ředitelka výzkumného centra Conference Board Lynn Francová. Na druhé straně jsou však optimističtější ve výhledu svých příjmů, což by mělo podpořit jejich výdaje.

Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře pozorně, protože se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity. Ukazatel však nadále zůstává pod hranicí 90 bodů, která značí zdravou ekonomiku, i když se vzdálil 40 bodům, kde se ocitl loni v říjnu. Na svém minimu byl index v únoru 2009, kdy jeho hodnota činila 25,3 bodu, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK