Euro kvůli Španělsku klesá, k dolaru nejníže za dva roky

29.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. května (ČTK) - Evropská měna na devizových trzích dnes opět oslabuje a vůči dolaru se ocitla nejníže za dva roky. Důvodem jsou obavy o zdraví španělského bankovního sektoru a růst nákladů na úvěry této jihoevropské země.

Kolem 17:45 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,2492 USD a během dne se propadlo až na 1,2468 USD, nejníže od 1. července 2010. K jenu klesla evropská měna o půl procenta na 99,14 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se mírně snížil o 0,03 procenta na 79,45 JPY.

Agentura Reuters dnes s odvoláním na zdroje uvedla, že Španělsko provede rekapitalizaci finančního ústavu Bankia vydáním nových dluhopisů a zřejmě se vyhne variantě, která by zahrnovala přímou finanční injekci do banky. Španělské dluhopisy se kvůli zprávě drží v blízkosti rekordních maxim a rozdíl mezi výnosy španělských a německých státních dluhopisů je nejvyšší od zavedení eura.

Obchodníci většinou čekají další pokles eura kvůli obavám o španělské banky. Problémy bank by mohly zkomplikovat snahy Madridu udržet dluh země pod kontrolou. Výnosy desetiletých státních dluhopisů země se blíží 6,5 procenta, za kritickou přitom trhy považují hranici sedmi procent. Země eurozóny, které doposud požádaly o finanční pomoc, tak učinily právě ve chvíli, kde výnosy jejich desetiletých dluhopisů stouply na sedm procent.

Ztráty dolaru vůči jenu způsobila zpráva o důvěře amerických spotřebitelů. Ta podle organizace Conference Board klesla v květnu nejníže za čtyři měsíce. Spotřebitelé jsou více pesimističtí ve výhledu vývoje na trhu práce a ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK