Americké akcie zahájily růstem díky zprávám z Číny a Řecka

29.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. května (ČTK) - Americké akciové trhy zahájily dnes růstem o více než jedno procento, v polovině dne ale zisky zmírnily. Investory povzbuzovaly naděje na ekonomickou stimulaci v Číně a na to, že v nadcházejících volbách v Řecku uspějí středové strany, které by mohly udržet zemi v eurozóně. Akcie Facebooku klesly právě v polovině obchodování poprvé od svého nedávného vstupu na trh pod hranici 30 dolarů.

V poledne newyorského času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index posílil o 0,6 procenta a byl kolem 12.532 bodů. Širší index S&P 500 získával 0,5 procenta na 1324 bodů. Index technologického trhu Nasdaq byl se ziskem 0,5 procenta kolem 2851 bodů. V první části obchodování ale všechny indexy získávaly přes jedno procento.

List Shanghai Securities News dnes napsal, že největší čínské banky ke konci měsíce zvýšily úvěrovou aktivitu, protože Peking rychle schvaluje investice do infrastruktury. Čína si nyní stanovila prioritu oživit ochabující ekonomický růst.

V pondělí bylo na Wall Street zavřeno, takže američtí investoři ještě reagovali na poslední průzkumy veřejného mínění v Řecku z konce minulého týdne. Podle nich by v opakovaných parlamentních volbách měly uspět strany, které chtějí dodržet dohody s mezinárodními věřiteli, což by mohlo Řecko udržet v eurozóně.

Akcie sociální sítě Facebook dnes v poledne klesly o 7,5 procenta na 29,50 dolaru a na upisovací cenu 38 dolarů už ztrácejí 20 procent. Dnes je první den, kdy investoři mohou kupovat na tento titul opční kontrakty. Nákupy těchto práv na budoucí prodej nebo nákup akcií Facebooku dosáhly za první dvě hodiny rekordního objemu přes 100,000 kontraktů a analytici čekají, že se jich prodá 400.000.

Facebook v rámci nejočekávanější primární emise vstoupil na trh Nasdaq 18. května. Počáteční zisky kurz jeho akcií rychle ztratil a když se ukázalo, že ani přes podporu upisovatelských bank není schopen posílit, začal klesat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK