Americké akcie v úterý zpevnily, euro ale zůstává slabé

30.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. května (ČTK) - Americké akcie zahájily zkrácený týden růstem, o který se do určité míry zasloužily naděje, že výsledek opakovaných parlamentních voleb v Řecku nebude znamenat odchod této země z eurozóny. Na devizových trzích ale euro zůstává v blízkosti dvouletého minima k dolaru.

Dow Jonesův index vzrostl o 125,86 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 1,01 procenta na hodnotě 12.580,69 bodu. Podobně širší index S&P 500 zpevnil o 1,11 procenta na 1332,42 bodu, index Nasdaq Composite si připsal 1,18 procenta na 2870,99 bodu.

Wall Street v průběhu dne zisky střídavě zvyšoval a snižoval podle toho, jaké signály přicházely z Evropy. Růst cen akcií ale podporovaly i zprávy z domácí scény, tedy ze Spojených států. Ukázalo se, že ceny domů vykazují známky růstu, což prospělo akciím developerů.

Obecně ale květen příznivým měsícem pro akcie není. Index S&P 500 zatím ztrácí skoro pět procent, což je jeho nejhorší měsíční výkonnost od září loňského roku. Značný vliv má právě dluhová krize v eurozóně. Podle obchodníků bude nervozita zřejmě narůstat až do 17. června, kdy se konají v Řecku volby.

Úterý bylo pro americké akcie prvním obchodním dnem tohoto týdne, neboť v pondělí se slavil Den obětí války. Přestože hlavní akciové indexy rostly, akcie sociální sítě Facebook pokračovaly v pádu. Poprvé od vstupu na burzu, kde jsou necelé dva týdny, klesly pod hranici 30 dolarů. Odepsaly 9,6 procenta na 28,84 USD, takže jejich celkové ztráty od vstupu na trh už přesahují 24 procent.

Na devizových trzích euro vůči dolaru setrvává v blízkosti nejnižších hodnot za téměř dva roky, byť vývoj v Řecku je trochu optimističtější. Na propad eura má patrně větší vliv Španělsko, které se potýká s krizí v bankovním sektoru. Euro tak v jednu chvíli spadlo pod 1,25 USD, což je pro něj důležitá technická a psychologická hranice.

Z potíží eura a z celkové nervozity v eurozóně tak těží hlavně americký dolar. Ten je nyní na více než ročním maximu i ke švýcarskému franku, tedy další měně, která investorům slouží jako takzvaný bezpečný přístav v dobách nejistoty.

Euro k dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,2505 USD, během obchodování ale kurz oslabil až na 1,2461 USD. Tak nízko byla společná evropská měna naposledy na začátku července 2010. Vůči japonskému jenu euro také smazalo část ztrát, nakonec oslabilo o 0,3 procenta na 99,35 JPY.

Dolar k jenu zůstal bez větších změn na 79,45 JPY. Ke švýcarskému franku přidal 0,2 procenta na 0,9599 CHF a je nejvýše za 15 měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK