Japonské akcie se vrátily k růstu, dál klesá také euro

30.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. května (ČTK) - Japonské akcie neudržely růst a znovu oslabily. Značný vliv na jejich pokles měl sílící kurz japonského jenu, který nesvědčí exportérům. Trh ale reaguje i na potíže v eurozóně, kde má nyní problémy hlavně Španělsko. Na devizových trzích z těchto důvodů oslabovalo euro.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 23,89 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,28 procenta na hodnotě 8633,19 bodu. Během dne byly ztráty ještě výraznější a indikátor přechodně ztrácel přes jedno procento. Širší index Topix odepsal 0,47 procenta na 723,62 bodu.

Zotavily se nicméně akcie společnosti Renesas Electronics, která vyrábí elektronické čipy. Akcie přidaly 27,5 procenta na 260 jenů, a smazaly tedy drtivou část ztrát z předchozích dvou dnů. Část analytiků uvedla, že akcie spadly až příliš nízko.

"Na konci měsíce se zpravidla zdobí výlohy, dnešní nákupy ale souvisí převážně se zavíráním pozic," řekl hlavní analytik společnosti Securities Japan Masajuki Otani. Zdobením výloh se označuje snaha makléřů upravit složení portfolia tak, aby v něm nebyly akcie, které si během měsíce nebo čtvrtletí nevedly dobře.

Na devizových trzích pokračovalo v poklesu euro, které neudrželo hladinu 1,25 USD. Na pokles jednotné evropské měny tlačí hlavně Španělsko, které se potýká s problémy v bankovním sektoru. Trochu se však zlepšily vyhlídky Řecka, kde vývoj naznačuje, že země by mohla zůstat v eurozóně.

Euro k dolaru odepsalo dalších 0,3 procenta na 1,2458 USD, a je na novém minimu od července 2010. Později ztráty zmírnilo na 0,1 procenta, pod hranicí 1,25 USD ale i tak zůstalo. K japonskému jenu euro oslabilo o 0,2 procenta na 99,13 JPY, dolar k jenu odepsal 0,1 procenta a pohyboval se na úrovni 79,56 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK