IATA: Letecká přeprava osob v dubnu rostla, nákladu však klesla

30.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mezinárodní letecká přeprava osob se v dubnu meziročně zvýšila o 7,4 procenta. Počet přepravených osob od počátku letošního roku silně roste kvůli propadu zájmu ve srovnatelném období loni, způsobeném nepokoji v arabském světě a zemětřesením a cunami v Japonsku. Přeprava nákladu naopak klesla o 4,5 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA).

 

Generální ředitel IATA Tony Tyler uvedl, že růst přepravy osob je povzbudivý, varoval však, že pro aerolinky jsou i nadále problémem vysoké ceny pohonných hmot a ekonomická nejistota.

Mezinárodní přeprava osob rostla ve všech regionech, nejvíce pak na Blízkém východě, o 16 procent. V Evropě se zvýšila o 5,9 procenta. Nejpomalejší byl růst v Severní Americe, o 1,6 procenta. Severoamerické aerolinky rovněž snížily kapacitu přepravy o 1,5 procenta, což jim pomohlo ke zvýšení obsazenosti letadel na 80,8 procenta. To bylo nejvíce ze všech regionů.

Přeprava nákladu sice klesla, Tyler však upozornil, že se již objevují signály, že se odvětví odrazilo ode dna. Na Blízkém východě se přeprava nákladu zvýšila o 14,5 procenta a v Africe o 6,1 procenta.

"Lze rozpoznat začátek trendu růstu u nákladu v některých částech světa. Kvůli ekonomické nejistotě v Evropě je však zatím obtížné být optimistický v nejbližším až středně dlouhém výhledu," uvedl Tyler. Letecká přeprava nákladu je považována za důležitý ukazatel světového obchodu a ekonomické situace, na globálním mezinárodním obchodu se zbožím se podílí zhruba 35 procenty.

Celková letecká přeprava osob, tedy včetně domácí přepravy, se v dubnu zvýšila o 6,1 procenta a od počátku roku je vyšší o 7,1 procenta. Celková přeprava nákladu naopak klesla v dubnu o 4,2 procenta a za leden až duben o 2,3 procenta.

IATA zahrnuje zhruba 240 leteckých společností, které se na celkové mezinárodní letecké přepravě podílejí 84 procenty.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK