Ekonomická nálada v eurozóně je nejhorší za téměř tři roky

30.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. května (ČTK) - Hospodářské klima v zemích eurozóny se v květnu zhoršilo více, než se čekalo, a index klimatu se ocitl nejníže za téměř tři roky. Pesimismus se prohloubil zvláště v odvětví zpracovatelského průmysl a maloobchodu. Spotřebitelé však nevidí tak negativně výhled na nejbližší rok. Vyplývá to z dnešních údajů Evropské komise.

Celkový index ekonomického klimatu klesl o 2,3 bodu na 90,6 bodu. Analytici podle agentury Reuters počítali s poklesem jen na 92 bodů. Index se snížil již druhý měsíc za sebou a je nejnižší od října 2009. Důvěru zřejmě nahlodávají obavy z odchodu Řecka z eurozóny a nejistota, zda se Španělsku podaří podpořit problémové banky.

Nálada se zhoršila ve všech zemích eurozóny, vyjma Rakouska a Malty. Údaje z Irska nejsou k dispozici. Nálada byla také horší ve všech hlavních sektorech - průmyslu, službách, maloobchodě a stavebnictví.

Nálada spotřebitelů se však mírně zlepšila, hlavně díky méně pesimistickému výhledu v další vývoj ekonomiky. Lepší se však i výhled vývoje trhu práce, finanční situace domácností a jejich výhled budoucích nákupů. Naopak více pesimističtí jsou spotřebitelé na Kypru a Maltě, v Itálii, Nizozemsku, Slovensku a Španělsku.

Index podnikatelské nálady se snížil o 0,26 bodu na -0,77 bodu. To byl nejhorší údaj od prosince 2009. Analytici čekali snížení jen na -0,66 bodu. Zhoršily se všechny hlavní komponenty indexu - minulá a budoucí produkce, nevyřízené objednávky, vývozní objednávky i zásoby dokončeného zboží, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK