Student Agency láká v Liberci zákazníky na nové autobusy

30.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 30. května (ČTK) - Boj o zákazníky na autobusové lince Liberec - Praha pokračuje. Po dubnovém zlevnění některých spojů se Student Agency rozhodla od června na lukrativní linku nasadit nové autobusy Fun and Relax, které zatím jezdily jen mezi Prahou a Brnem. Vozy nabízejí komfort srovnatelný s letadlem, na každém opěradle je bezdotyková obrazovka, k dispozici je elektrická zásuvka. Od 4. do 17. června si mohou cestující vyzkoušet vozy za akční cenu 50 Kč, běžně přitom jízdenka do Prahy stojí 85 Kč. Novináře o tom dnes informoval mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj.

Mezi Libercem a Prahou zajišťují dopravu dvě společnosti. Vedle žlutých autobusů jezdí na lince už čtvrtý rok také Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Zavedení nových autobusů na trase jako konkurenční boj nevnímá. "My provozujeme linku jako nízkonákladovou, kde neposkytujeme žádné doplňkové služby. Máme stabilní klientelu a jako jediní v zemi na dálkové lince nabízíme přepravu vozíčkářů," řekl ČTK obchodní ředitel dopravního podniku Martin Oumrt. O nákupu nových autobusů v reakci na krok konkurence firma podle něj nyní neuvažuje.

Podle Ondrůje není důvodem nasazení nových autobusů Student Agency v Liberci jen konkurenční boj, ale také rostoucí zájem cestujících. Za první čtyři měsíce letošního roku přepravily žluté autobusy mezi Libercem a Prahou bezmála 203.000 cestujících, dopravní podnik zhruba polovinu. "Na všech vnitrostátních linkách jsme do konce dubna přepravili o 6,14 procenta víc cestujících, v Liberci činil nárůst dokonce 8,5 procenta," řekl Ondrůj. Autobusy jsou podle něj v Liberci obsazeny ze 75 procent, od zavedení nových vozů si firma slibuje ještě vyšší obsazenost.

Student Agency měla do roku 2009 na lince monopol, poté co v roce 2007 zlikvidovala poslední konkurenci - ČSAD Liberec. Ještě rok před tím přitom na trase jezdily i firmy Hotliner a Hoffmann. Z ekonomických důvodů ale skončily, když nedokázaly konkurovat nízkým cenám Student Agency. V době vstupu DPMLJ na trasu jezdila Student Agency za 95 korun. Konkurence ji donutila zlevnit, dopravní podnik tehdy nasadil cenu o 25 korun nižší. Dnes stojí základní jízdné s oběma společnostmi 85 korun, na méně vytížených spojích ale nabízejí oba dopravci až 15procentní slevy. Třeba náklady na naftu přitom vzrostly za poslední tři roky o polovinu.

Na souboji dopravců vydělávají zákazníci. Zatímco na jiných linkách v Česku Student Agency letos v lednu kvůli rostoucím nákladům a vyššímu DPH zdražila, v Liberci zlevňuje. Ještě na začátku roku jezdila na lince za 90 korun, od 9. ledna ale cesta žlutým autobusem zlevnila na 85 korun. Od poloviny ledna nabízí Student Agency na lince zvýhodněné rodinné jízdné, díky němuž mohou rodiny s dětmi cestovat až o čtvrtinu levněji, nebo balíčky se vstupenkou do libereckého akvaparku či zoo. Od dubna nabízí na vybraných spojích akční slevy 15 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK