DIHK zlepšila výhled růstu německé ekonomiky na 1,3 procenta

30.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 30. května (ČTK) - Německé firmy jsou optimističtější než dosud ve svém výhledu podnikání díky vysoké domácí spotřebě a poptávce z vývozních trhů mimo eurozónu. Uvedla to dnes Německá obchodní a průmyslová komora (DIHK), která rovněž zvýšila svoji prognózu růstu německé ekonomiky na letošní rok na 1,3 procenta z únorového jednoho procenta.

DIHK zveřejňuje svoji prognózu třikrát ročně a vychází z průzkumu mezi 25.000 členskými společnostmi. Komora upozornila, že nejistota způsobená evropsku dluhovou krizí se vrátila a úsporná opatření ohrožují poptávku v Evropě. Německé firmy však věří ve svoji globální konkurenceschopnost a registrují vysokou poptávku z Asie.

"Celkově hodnotí firmy svoji současnou situaci jako mimořádně dobrou. Výhled firem na nadcházejí měsíce je výrazně optimističtější," napsala DIHK v prohlášení. Čtvrtina firem uvádí, že se jejich podnikatelský výhled zlepšuje, na počátku roku to bylo jen 22 procent firem. Poprvé za rok se zlepšilo i očekávání dalšího vývoje vývozu a domácí poptávka zůstává stabilní díky silnému trhu práce a růstu mezd.

Německá ekonomika si vede mnohem lépe než ekonomiky dalších zemí eurozóny. V prvním čtvrtletí vzrostla o půl procenta a ochránila celý region před recesí. V posledních týdnech se však nálada kvůli krizi v eurozóně začala zhoršovat. Index institutu Ifo ukázal, že důvěra německých podnikatelů v tamní ekonomiku se v květnu poprvé po šesti měsících zhoršila.

Německá vláda čeká letos expanzi ekonomiky jen o 0,7 procenta. Ekonomický institut DIW uvedl, že růst hrubého domácího produktu Německa ve druhém čtvrtletí zpomalí na 0,3 procenta kvůli vlivu krize v eurozóně na vývoz, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK