Euro kvůli situaci v eurozóně k dolaru blízko dvouletého minima

30.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. května (ČTK) - Evropská měna dnes oslabuje a k dolaru se propadla nejníže za téměř dva roky. Může za to stupňování dluhové krize v eurozóně. Stále se zvyšují obavy o budoucnost španělských bank a rostou výnosy dluhopisů Itálie a Španělska.

Kolem 17:20 SELČ euro vůči dolaru kleslo o 0,7 procenta na 1,2401 USD, nejníže od července 2010. K jenu oslabilo o 1,5 procenta na 97,85 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,7 procenta na 78,93 JPY.

Náklady na úvěry Itálie v dnešní aukci prudce vzrostly. Výnosy desetiletých dluhopisů poprvé od ledna překonaly šest procent. Výnosy stejných dluhopisů Španělska se blíží k nebezpečné úrovni sedmi procent, při které musely další země eurozóny požádat o mezinárodní finanční pomoc.

Tlak na euro zvýšil i nejnovější předvolební průzkum v Řecku, který ukázal, že většinu by získala radikální levice, která je proti úsporným opatřením. Parlamentní volby v Řecku se uskuteční příští měsíc a zřejmě rozhodnou, zda Řecko zůstane v eurozóně.

Euro na krátkou dobu podpořila Evropská komise, která uvedla, že eurozóna by měla směřovat k bankovní unii, zvážit vydání eurobondů a přímou rekapitalizaci bank ze záchranného fondu. Investoři však upozorňují, že tyto návrhy zaberou spoustu času, než budou moci být zavedeny, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK