Banka NBG ve ztrátě, Piraeus díky mimořádným položkám v zisku

30.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 30. května (ČTK) - Největší řecká banka National Bank of Greece (NBG) vykázala v prvním čtvrtletí ztrátu kvůli nárůstu objemu špatných úvěrů způsobenému ekonomickou recesí v zemi. Menší Piraeus Bank sice hospodařila se ziskem, avšak jen kvůli odloženým daním, jinak rovněž měla ztrátu. Vyplývá to ze zpráv, které dnes banky zveřejnily.

Ztráta NGB činila 537 milionů eur (13,8 miliardy Kč). Skupina, která působí rovněž v Turecku, zvýšila rezervy na ztrátové úvěry o 47 procent na 559 milionů eur. Podíl špatných úvěrů na celkovém objemu úvěrů se zvýšil na 15,5 procenta ze 13 procent v prosinci, napsala agentura Reuters.

Pireaus Bank, která je čtvrtou největší bankou v zemi, vykázala zisk 298 milionů eur (7,7 miliardy Kč). Bez zahrnutí odložené daně související s výměnou dluhopisů však vykázala ztrátu 80 milionů eur. Banka zvýšila rezervy na ztrátové úvěry o 78 procent na 246 milionů eur. Čisté příjmy z úroků klesly o 22 procent na 236 milionů eur. V Piraeus Bank vlastní necelých šest procent skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Více než jeden z pěti Řeků je bez práce a ekonomika je pátým rokem v recesi. Lidé tak mají problémy se splácením dluhů a banky musí dávat stranou více peněz na pokrytí případných ztrát z úvěrů. Na druhé straně musí platit vyšší úroky z vkladů, aby přiměly střadatele nevybírat své vklady z bank.

Od vypuknutí krize koncem roku 2009 řecké banky zažívají masivní odliv vkladů. Od prosince 2009 do března 2012 se vklady snížily o 72 miliard eur na 165 miliard eur. Pireaues dodala, že v prvním čtvrtletí její vklady klesly o 24 procenta na 20,9 miliard eur. Vklady NBG se snížily o 2,3 miliardy eur.

Řecký fond finanční stability (HFSF) tento týden vyplatil čtyřem největším bankám v zemi, National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank a Piraeus Bank, celkem 18 miliard eur. Peníze poslouží k posílení kapitálu bank, které díky tomu opět získají přístup k refinančním úvěrům Evropské centrální banky (ECB). NBG získala 7,4 miliardy eur a Piraeus 4,7 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK