Americké akcie ve strachu z krize v eurozóně výrazně klesly

31.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Akcie na amerických trzích ve středu kvůli všeobecnému úprku investorů od rizikových aktiv ztratily více než jedno procento. Po zrychleném růstu výnosů španělských a italských dluhopisů se na trhu zvýšily obavy o schopnost eurozóny vyřešit prohlubující se dluhovou krizi. To odpuzuje investory od všech rizikových aktiv a vedle akcií to postihlo i kurz eura nebo ceny ropy.

 

V závěru newyorského obchodování Dow Jonesův index klesl o 1,28 procenta na 12.419,86 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se propadl o 1,43 procenta na 1313,22 bodu a za květen ztrácí téměř šest procent. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 1,17 procenta na 2837,36 bodu.

Investory dnes ochromoval další růst výnosů španělských dluhopisů, které se u desetiletých obligací přiblížily rizikové hranici sedmi procent. Španělsko chce přitom vydávat nové dluhopisy, aby získalo peníze na pomoc problémovým bankám a regionům. Navíc výnosy desetiletých italských dluhopisů v dnešní aukci poprvé od ledna překonaly hranici šesti procent.

Nejhůře si vedly energetické společnosti, jejichž index ztratil kvůli propadu cen ropy tři procenta. Dál padaly akcie sociální sítě Facebook, jejichž kurz klesl o 2,3 procenta na 28,19 dolaru, téměř deset dolarů pod úroveň, při níž titul vstupoval před deseti dny na trh.

Evropská měna dál výrazně oslabovala a k dolaru se propadla nejníže za téměř dva roky. Rostoucí obavy z potíží španělských bank a z eskalace dluhové krize eurozóny investory ženou k nákupům bezpečných měn, jimiž jsou pro ně dolar a japonský jen. Tlak na euro zvýšil i nejnovější předvolební průzkum v Řecku, který ukázal, že většinu by získala radikální levice, která je proti úsporným opatřením.

V závěru dne euro vůči dolaru kleslo o jedno procento na 1,2374 USD a sestoupilo až na 1,2360 USD, nejníže od 1. července 2010. K jenu oslabilo o 1,5 procenta na 97,73 JPY.

Dolar získal jedno procento i vůči britské libře a švýcarskému franku a jeho index vůči koši měn posílil o 0,7 procenta na 83,072 bodu, maximum od září 2010. Vůči jenu ale americká měna klesla o 0,5 procenta na 79.10 JPY a předtím se propadla na minimum za čtyři měsíce.

hp

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK