Japonské akcie oslabily, za květen mají ztrátu 10,3 procenta

31.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 31. května (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v poklesu a jejich hlavní index odepsal více než jedno procento. Za celý květen mají akcie v Tokiu ztrátu 10,3 procenta, což je nejhorší měsíční výkonnost za poslední dva roky. Na devizových trzích dál oslabuje euro, pro které bude květen zřejmě neztrátovější od loňského září.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 90,46 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 1,05 procenta na hodnotě 8542,73 bodu. Během dne přitom byly jeho ztráty ještě výraznější. Později se zmírnily díky spekulacím, že centrální banka začala nakupovat fondy ETF, aby zmírnila prodejní tlak.

Širší index Topix dnes odepsal 0,57 procenta na 719,49 bodu. Od pondělí ztrácí 0,4 procenta, a pokud uzavře ve ztrátě celý tento týden, bude mít za sebou nejztrátovější období od roku 1975. V propadu cen akcií se odrážejí hlavně obavy investorů z další eskalace dluhové krize v eurozóně.

Na devizových trzích pokračuje v propadu euro, které je na cestě uzavřít nejztrátovější měsíc minimálně od loňského září. Hlavní příčinou je rovněž dluhová krize, především pak vývoj ve Španělsku, které má potíže s bankami a chystá jejich rekapitalizaci.

Euro k dolaru kleslo až na 1,2358 USD, kde bylo naposledy v polovině roku 2010. Tehdy oslabilo až na 1,1876 USD, než začalo opět růst. Příčinou tehdy byly potíže Řecka. V závěru dnešního obchodování v Tokiu euro spadlo na 1,2388 USD a za celý květen odepsalo 6,4 procenta. Vůči japonskému jenu euro spadlo na 97,35 JPY a je blízko minima za 11 let.

Dolar k jenu oslabil až na 78,71 JPY, což je nejnižší hodnota za zhruba tři a půl měsíce. Investoři dávají přednost japonské měně, o kterou je zájem navzdory tomu, že Japonsko patří k nejzadluženějším zemím vyspělého světa. Podstatné je totiž to, že Japonsko je i největší věřitelskou zemí s obrovskými devizovými rezervami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK